10 dôvodov, prečo úspešní meditujú

Už v článku 8 vecí, ktorým sa úspešní venujú počas prvej hodiny dňa sme v krátkosti písali o tom, prečo sa úspešní ľudia oddávajú rannej meditácii. K úspešným biznismenom, ktorí si meditáciou skvalitňujú život, patrí napr. hedžový manažér Ray Dalio (na snímke), podnikateľka Oprah Winfrey či riaditeľ spoločnosti Salesforce.com, Marc Benioff.

“Meditácia sa viac ako čokoľvek iné podpísala pod môj akýkoľvek úspech”, uviedol v roku 2012 miliardár Ray Dalio. V tomto príspevku si priblížime viacero dôvodov, prečo si podnikatelia a manažéri nevedia svoj deň bez meditácie ani predstaviť. Takže prečo úspešní meditujú?

1. Za častý a hlavný dôvod, prečo je meditácia populárnou, sa považuje odbúranie stresu. “Meditácia mi pomohla zmierniť stres, keď som pracoval v spoločnosti Oracle”, spomína si Marc Benioff, riaditeľ úspešnej firmy Salesforce.com

2. Odstraňuje „slepé miesta“ a pomáha nám objaviť naše pravé ja. “Pomohla mi otvoriť myseľ a zlepšiť duševnú jasnosť”, povedal o meditácii v jednom rozhovore Ray Dalio.

3. Štúdie potvrdili, že meditácia posilňuje mozog a vylepšuje kognitívne funkcie, napr. pamäť.

4. Vďaka meditácií má mozog lepšiu kontrolu nad emóciami či bolesťou. Okrem toho posilňuje silu vôle, takže človek nad sebou získava väčšiu kontrolu (čo je pre úspech nevyhnutné).

5. Prípady zo života potvrdili, že praktizovanie meditácie nielenže znižuje stres, ale aj výskyt úzkosti a depresie.

6. Posilňuje imunitu, zvyšuje toleranciu záťaže a zlepšuje dýchanie. To znamená, že meditácia blahodárne vplýva aj na fyzickú kondíciu.

7. Meditácia ľuďom prečistí myseľ, vďaka čomu sa im večer veľakrát ľahšie zaspáva.

8.  Meditácia pomáha riešiť zložité problémy. V mozgu “ničí” neproduktívne a poškodzujúce myšlienky, vďaka čomu si človek udržuje triezvu myseľ a môže sa zamerať na podstatné veci.

9. Zlepšuje sústredenosť. “Pomáha mi rozvíjať schopnosti a lepšie sa sústrediť na úlohy”, hovorí o meditácii podnikateľ Robert Stiller.

10. Keďže meditácia človeku prináša emočnú stabilitu a podporuje pozitívne myslenie, výsledkom je šťastnejší a pokojnejší život.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre