Pozrite sa, ako drahá môže byť ropa bez irackej produkcie

Islamistickí militanti organizácie Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL) sa v severnom Iraku zmocnili obrovského územia, čo môže mať nepríjemné dôsledky na svetové zásoby ropy. Po novom sa ozbrojenci dostali do  mesta Bajdží, kde obsadili najväčšiu rafinériu v Iraku. Jej činnosť tak bola pozastavená a zahraniční zamestnanci evakuovaní.

Medzinárodná energetická agentúra (IEA) zdôraznila, že svet potrebuje irackú ropu. Organizácia varuje, že dodávky z Iraku sú kľúčové pre uspokojenie rastúceho globálneho dopytu.

IEA už požiadala združenie OPEC, aby do konca roka 2014 vyvážil produkciu čierneho zlata o 1,2 mil. barelov denne. Smutné však je, že pod OPEC-om sa má na mysli len Saudská Arábia, keďže v iných krajinách ako napr. Líbya produkcia ropy zaznamenáva pokles.

To znamená, že za výpadky bude musieť v 100 %-nej výške zodpovedať Saudská Arábia, čo ropných analytikov ešte viac znervózňuje. Agentúra IEA ale tvrdí, že Saudská Arábia má voľné kapacity a na uspokojenie trhu môže zvýšiť svoje dodávky.

Saudský minister ropného priemyslu na to reagoval slovami, že je spokojný s aktuálnymi trhovými podmienkami. “Všetko je dobré. Dodávky sú dobré, dopyt je dobrý, ceny sú dobré a trh je vyvážený”, uviedol na zasadnutí OPECu vo Viedni.

Odborníci varujú, že v prípade odstavenia irackej produkcie ropy by cena rýchlo vzrástla na 200 dolárov/barel. Napriek tomu je nepravdepodobné, že Irak prestane produkovať ropu, keďže až 2/3 kapacít pochádzajú z južnej časti, kde je situácia relatívne stabilná. Najnovšie správy potvrdzujú, že násilie sa nerozšíri do hlavných oblastí produkujúcich ropu, čo ropný trh mierne upokojilo.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre