10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Britská banka Barclays je ako jedna z prvých veľkobánk potrestaná za manipulovanie cien zlata. Po pokute 450 mil. libier, ktorú zaplatí za ovplyvňovanie sadzieb LIBOR, ju čaká nová pokuta vo výške 26 mil. libier. Kontrola zistila, že pri stanovení cien zlata došlo ku konfliktu záujmov medzi bankou a jej klientmi.

2. Ratingová agentúra Standard & Poor’s hrozí Turecku ďalším znížením ratingu. Aj keď bonitu krajiny potvrdila na úrovni „BB+“, výhľad ratingu je negatívny. To znamená, že zníženie úverovej známky krajiny je v blízkej budúcnosti viac než pravdepodobné.

3. Technologický obor Hewlett-Packard uviedol, že do októbra chce znížiť stav personálu o 11 až 16 tisíc. Prepúšťanie sa má tak celkovo dotknúť 50 tisíc ľudí. Doterajší cieľ spoločnosti hovoril o prepustení 34 tisíc zamestnancov.

4. Zlepšený ekonomický výhľad a vyššia konkurencieschopnosť. To sú hlavné dôvody, prečo ratingovka S&P vylepšila úverové hodnotenie Španielska o jeden stupeň na „BBB“. Vyššiemu ratingu sa teší aj Grécko. Jeho známku o jeden stupeň zdvihla ratingovka Fitch.

5. Japonské akcie dnes rástli druhý deň za sebou – akciový index Nikkei 225 získal takmer jedno percento na 14 462 bodov, čo je 3-týždenné maximum. Obchodovanie podporili pozitívne dáta z USA a Číny.

6. Denník Financial Times priniesol správu, že akcionári britskej farmaceutickej spoločnosti AstraZeneca chcú obnoviť rokovania o prevzatí zo strany Pfizeru. Pfizer za spoločnosť naposledy ponúkol 69,4 mld. libier (55 libier/akciu). Túto ponuku ale Briti odmietli, nakoľko požadovali 59 libier/akciu.

7. Nálada v nemeckých firmách sa v máji zhoršila viac než sa očakávalo. Index inštitútu IFO sa v máji znížil o 0,8 bodu na 110,4 b. Analytici počítali s miernejším poklesom na 110,9 bodu.

8. Silný americký dolár dnes tlačí cenu zlata nadol. Žltý kov stráca 0,18 % na 1292 dolárov/uncu. Naopak, o 0,80 % dnes dražie meď. Priemyselný kov reaguje na pozitívne ekonomické dáta z Číny, ktorá je najväčším spotrebiteľom medi na svete. Vyššie sa nachádzajú aj iné priemyselné kovy ako hliník, olovo či zinok.

9. Slabé dáta z eurozóny dnes tlačia kurz eura nadol. Menový pár EUR/USD oslabuje o 0,20 % na 1,36294 USD. Za celý týždeň euro voči doláru stratilo pol percenta. Obchodníci nezabúdajú na slová prezidenta ECB Maria Draghiho, ktorý uviedol, že banka je pripravená prijať v júni ďalšie menové opatrenia.

10. Zahraničné médiá informujú, že spoločnosť Google vyvíja 7-palcový tablet, ktorý dokáže zachytiť obraz do 3D podoby. Už budúci mesiac by malo byť vyrobených 4000 prototypov. Už predtým Google predstavil smartfón s podobnou funkcionalitou, ktorý je označovaný ako “Projekt Tango”.

Komentáre