10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Megaobchod na trhu s reklamou sa nekoná. Ohlasovaná fúzia medzi americkou spoločnosťou Omnicom a francúzskou firmou Publicis Groupe v hodnote 35 mld. dolárov bola odvolaná.

Ako informuje Wall Street Journal, stranám sa nepodarilo dohodnúť na podrobnostiach. Ak by k obchodu došlo, vznikol by najväčší reklamný holding na svete.

2. Ratingová agentúra Standard & Poor´s zlepšila výhľad Portugalska z negatívny na stabilný. To znamená, že v blízkej budúcnosti sa so znižovaním úverovej známky krajiny nepočíta. Portugalský rating zostáva na úrovni “BB”.

3. Vývoz Nemecka v marci poklesol o 1,8 %, čo je najväčší pokles za posledných 10 mesiacov. Ekonómovia počítali s rastom exportu o 1 %. O takmer tri percentá oslabili aj priemyselné objednávky.

4. Inflácia v Číne spomaľuje. Index spotrebiteľských cien oslabil z aprílových 2,4 % na 1,8 %, čo je oveľa pomalší rast cien, než počítali analytici. Tí očakávali spomalenie rastu cien na 2,1 %. Nízka inflácia je ďalším znakom, že čínska ekonomika spomaľuje.

5. Aj napriek tomu, že ekonomika USA v prvom kvartáli rástla o slabých 0,1 %, ekonómovia Goldman Sachs zostávajú optimistickí. Ako vyplýva z reportu banky, v druhom polroku Spojeným štátom predpovedá hospodársky rast 3,5 %.

6. Zahraničné médiá dnes priniesli správu, že americká spoločnosť Apple chce prevziať podnik slávneho rappera Dr. Dre – Beats Electronics. Apple má za firmu zaplatiť 3,2 mld. dolárov. Oficiálne prevzatie má byť ohlásené budúci týždeň. Akcie Apple dnes strácajú 0,80 %.

7. Euro voči doláru dnes oslabuje o viac ako pol percenta. Menový pár EUR/USD sa obchoduje na úrovni 1,3763 dolára, čo je najnižšia úroveň za posledný mesiac. Euro reaguje na možné uvoľňovanie politiky zo strany ECB ako aj na slabé ekonomické dáta z Nemecka či Talianska.

8. Najväčšia grécka banka National Bank of Greece (NBG) dnes na kapitálovom trhu úspešne umiestnila nové akcie, vďaka čomu získala dodatočný kapitál 2,5 mld. eur. Peniaze chce banka použiť na prekrytie dier v súvahe.

9. Na európskych akciových trhoch sme v piatok videli vyberanie ziskov. O pochmúrny sentiment sa okrem slabého nemeckého vývozu postaral aj nízky rast cien v Číne. Navyše, náladu ešte stále tlmí napätie na Ukrajine.  Akciový index Eurostoxx dnes oslabil o 0,69 %.

10. Podobne ako Toyote, aj automobilke Suzuki pomohol slabý japonský jen. V uplynulom kvartáli jej zisk vzrástol o 34 % na 107 mil. jenov. S ďalším rastom tržieb a zisku automobilka počíta aj v druhom kvartáli.

Komentáre