Euro zmazalo straty a vyletelo nahor. Tu je dôvod

V poludňajších hodinách sa menový pár EUR/USD dokázal vyšplhať z predošlej úrovne 1,3789 USD na 1,38426 dolára. Dôvodom sú čerstvé údaje o vývoji inflácie v eurozóne.

Ako dnes informoval štatistický úrad Eurostat, miera inflácie v menovej únii v apríli vzrástla z 0,5 % na 0,7 %. Aj napriek tomu, že analytici počítali s medziročným rastom cien na úrovni 0,8 %, aktuálne dáta indikujú, že ďalšie uvoľňovanie menovej politiky Európskej centrálnej banky nebude nevyhnutné.

Na druhej strane sa časť odborníkov domnieva, že nižší než očakávaný rast cien môže podnietiť špekulácie na ďalšie stimuly.

Prezident ECB Mario Draghi minulý týždeň v Amsterdame uviedol, že v prípade zhoršenia inflačného výhľadu bude centrálna banka skupovať dlhopisy a tým ekonomiku stimulovať lacnou likviditou. Toto rozhodnutie by podlomilo európsku menu.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre