10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Kedysi najväčšej Bitcoin burze Mt. Gox nemusí byť koniec. Podľa najnovších správ sa skupina amerických investorov v spojení s konzorciom Sunlot Holdings snaží zabrániť likvidácii tejto insolventnej burzy.

Jeden z investorov uviedol, že likvidácia by mohla mať nepriaznivé dôsledky pre zákazníkov burzy či celú Bitcoin komunitu.

2. Elektronický gigant Samsung sa teší z nárastu zisku. V prvom kvartáli spoločnosť zarobila 7,57 bilióna wonov, čo je medziročný nárast o 5,9 %. Predaje spoločnosti rástli o 1,53 % na 53,7 bilióna wonov, pod čo sa podpísal silný dopyt po telefónoch či televízoroch.

3. S vyšším medziročným ziskom sa môže pochváliť aj španielsky bankový gigant Santader. Zisk finančného domu v prvom kvartáli rástol o 8 % na 1,3 mld. eur. Výsledok je lepší než očakávali analytici.

4. Taliansko dnes uskutočnilo aukciu 10-ročných a 5-ročných štátnych dlhopisov. Pozitívom pre krajinu je, že úročenie dlhopisov zaznamenalo pokles. Úroky si môžete pozrieť tu.

5. Mobilné podnikanie Nokia, ktoré teraz patrí pod americkú spoločnosť Microsoft, sa ponára v červených číslach. V prvom štvrťroku mobilná divízia vykázala stratu 347 mil. eur. Tržby sa medziročne znížili až o 30 % na 1,93 mld. eur.

6. Britská ekonomika si z prvého kvartálu odnáša o niečo menší rast než sa pôvodne predpokladalo. Ako dnes v Londýne informoval britský štatistický úrad, tamojšia ekonomika rástla o 0,8 %. Analytici počítali s rastom o 0,9 %.

7. Ruský plynárenský obor Gazprom dnes v Moskve varoval pred možnými výpadkami dodávok plynu. Dôvodom sú dlhy Ukrajiny voči tomuto koncernu. „Pri dlhšom trvaní konfliktu môžu byť energetické dodávky cez Ukrajinu prerušené”, uviedol ruský koncern. Kyjev za dodávky Gazpromu dlhuje 2,2 mld. dolárov

8. Z ekonomických dát sa dnes čakalo na Case-Shillerov index, ktorý odzrkadľuje vývoj cien amerických nehnuteľností. Ako index informuje, ceny realít rástli vo februári menej než sa čakalo. Kým ekonómovia počítali s medziročným nárastom o 13 %, skutočnosťou bol 12,86 %-ný rast.

9. Euro voči doláru dnes oslabuje o 0,20 %. Dôvodom sú údaje Európskej centrálnej banky, z ktorých vyplýva, že poskytovanie úverov v eurozóne zaostáva. Menový pár EUR/USD sa obchoduje na úrovni 1,38222 dolára.

10. Európske akcie si dnes pripisujú slušné zisky. Pozitívnym impulzom sú štvrťročné správy firiem. Na nemeckej burze potešil producent čipov Infineon a taktiež lepšia spotrebiteľská klíma sledovaná inštitútom GfK.

DAX získava 1,40 %. Vyššie sa nachádza aj Wall Street, keď Dow  Jones posilňuje o 85 bodov. Investori sa sústreďujú na zajtrajšiu schôdzu americkej centrálnej banky Fed.

xtb
Komentáre