10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Aj napriek Krymskej kríze sa chce ruský ropný gigant Rosneft stať najväčším akcionárom v spoločnosti Pirelli.

Ropná spoločnosť sa už dohodla na kúpe 50 %-ného podielu v čerstvo zriadenej holdingovej firme Campfin, ktorá v talianskom výrobcovi pneumatík Pirelli vlastní 26,2 %. Pirelli je 5. najväčším výrobcom pneumatík na svete.

2. Objem priamych zahraničných investícií v Číne vo februári vzrástol o 4,1 %. V januári zahraničné investície rástli až o 16 %, avšak februárový údaj je skreslený z dôvodu osláv čínskeho Nového roka.

3. Ako vyplýva z najnovších dát Asociácie európskych automobiliek (ACEA), vo februári európske predaje vozidiel vzrástli o 7,6 %. Výnimkou je francúzsky trh, kde sa vo februári predalo o 1,4 % menej vozidiel ako pred rokom.

4. Nemecký ústavný súd v meste Karlsruhe rozhodol, že európsky stabilizačný mechanizmus (ESM) nie je v rozpore s nemeckou ústavou. Rozhodnutie bolo očakávané, keďže už v septembri 2012 súd v skrátenom konaní schváli účasť Nemecka na ESM.

5. Prebytok obchodnej bilancie eurozóny bol v januári oveľa menší než sa očakávalo. Kým ekonómovia počítali s prebytkom zahraničného obchodu na úrovni 12 mld. eur, realitou bol len 900 miliónový previs.

6. Ani v utorkovom obchodovaní sa európske akcie nebáli vykročiť k ďalším ziskom. Index EuroStoxx 50 posilnil o viac ako jedno percento. Obchodníci to zdôvodňujú najnovším vyhlásením ruského prezidenta Vladimíra Putina. Ten uviedol, že v ruských záujmoch nie je rozšírenie konfliktu do ďalších častí Ukrajiny. Putin tiež zdôraznil, že Moskva sa neusiluje o rozdelenie Ukrajiny.

7. Z dôvodu klesajúcich devízových rezerv a nekonzistentnej hospodárskej politiky sa ratingová agentúra Moody´s rozhodla, že úverové hodnotenie Argentíny zníži z „B3“ na „Caa1“ . Súčasné hodnotenie je na úrovni krajín ako Kuba či Pakistan.

8. Americký trh s bývaním vyslal ďalšiu negatívnu správu. Počet stavebných povolení vo februári oproti januáru poklesol o 0,2 % na 907 tisíc. Ekonómovia počítali s číslom 910 tisíc.

9. Medzinárodný menový fond, Európska centrálne banka a Európska únia (tzv. Trojka) dnes dali zelenú ďalšej časti pomoci pre Grécko. Po niekoľkých mesiacoch vyjednávaní sa nakoniec vláda v Aténách dohodla so zástupcami Trojky. Do Grécka tak čoskoro pôjde ďalšia časť pomoci v objeme 10,1 miliardy eur.

10. O 4 percentá dnes rastú akcie spoločnosti Microsoft. Nový CEO spoločnosti, Satya Nadella informoval o plánoch priniesť kancelársky balík Office aj na známe tablety iPad.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre