Začínali s prázdnymi vreckami. Dnes sú uznávanými miliardármi

Miliardové prevzatie aplikácie WhatsApp potvrdilo, že možnosti sú neobmedzené – stať sa miliardárom sa dá doslova z ničoho.

Čerstvým príkladom je spoluzakladateľ WhatsApp Jan Koum – chlapec zo skromných pomerov rozbehol nápad, za ktorý bol Facebook ochotný zaplatiť 19 miliárd dolárov.

Koum to pritom v mladosti nemal ružové. Do USA sa jeho rodina presťahovala z Ukrajiny. Koum mal vtedy 16 rokov a aby rodina vyšla s peniazmi, prežíval zo stravných lístkov. Podľa magazínu Forbes dnes hodnota Koumovho majetku predstavuje 6,8 mld. dolárov.

Koum však nie je jediným miliardárom, ktorý začínal úplne od nuly. Príkladom je aj Kenny Troutt – mladík, ktorý si na vysokú školu zarábal predajom životných poistiek, sa rozhodol rozbehnúť telekomunikačnú spoločnosť Excel Communication. Všetko vyšlo a z Troutta je dnes miliardár s majetkom takmer 2 mld. USD

Inšpirujúci je aj príbeh podnikateľa Shahida Khana. Boli časy, keď tento rodený Pakistanec pracoval ako umývač riadu (údajne za 1,20 USD/hodinu). Keď sa jeho rodina sťahovala do USA, zrejme ešte vôbec netušil, že to tu poriadne roztočí. Dnes je vlastníkom jednej z najväčších súkromných spoločnosti Flex-N-Gate. Okrem iného je aj majiteľom známeho futbalového klubu Fulham FC.

A čo ázijský miliardár Li Ka-shing? Narodil sa v chudobnej rodine a bez výraznejšieho vzdelania sa vypracoval na úspešného muža. Ako dospievajúci mladík sa venoval predaju hodiniek a neskôr aj výrobe a predaju umelých kvetov, ktoré dokonca vyvážal až do USA.

Jeho obchody priam rozkvitali a so svojou spoločnosťou Cheung Kong čoskoro prerazil aj v oblasti realít. Dnes patrí k najbohatším mužom sveta s majetkom v odhadovanej hodnote 32 miliárd dolárov.

Žiadne rozmaznané detstvo nemal ani módny mág Ralph Lauren, ktorý pochádzal zo skromnej židovskej rodiny a o izbu sa delil s dvomi staršími bratmi. Tento fakt mu ale nebránil pracovať už v ranom veku a zo zárobkov sa obliekať najlepšie ako vedel.

Ralph Lauren

V roku 1968 sa s obrovskou dávkou odhodlania, jedinečnými návrhmi kravát a úverom 50 000 dolárov rozhodol založiť spoločnosť Polo Fashions. Že sa dnes značka Ralph Lauren radí k módnym ikonám, netreba zdôrazňovať. Ralp Lauren drží majetok v hodnote 7,7 miliardy USD.

Mimoriadne inšpiratívnym je aj život Kirka Kerkoriana, kasínového a hotelového miliardára, ktorý nedokončil ani 8. triedu. Mladý Kerkorian bol nútený pracovať už ako 9 ročný, takže na školu mu nezostávalo veľa času. Osud ho zavial k amatérskemu boxu, neskôr sa naučil pilotovať lietadlo a postaral sa o vybudovanie najväčších letovísk v Las Vegas. Kirk Kerkorian dnes drží majetok v hodnote 3,9 mld. dolárov.

Ľahké to nemal ani John Paul DeJoria, ktorý žil v detskom domove či vo vlastnom aute. Zobral si 700-dolárový úver a vytvoril firmu John Paul Mitchell Systems, keď od dverí k dverám ponúkal šampón. Tvrdá práca sa vyplatila – dnes má majetok v hodnote 4 miliardy USD a je aktívnym investorom v rôznych odvetviach.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre