Argentína obmedzuje online nákupy zo zahraničia 50 % daňou!

Argentína zavádza nové pravidlá týkajúce sa online nákupov zo zahraničia.

Je za tým snaha zastaviť prepad devízových rezerv krajiny. A obmedzenia nie sú vôbec bezvýznamné. Ku každému tovaru, ktorý si budú občania chcieť kúpiť prostredníctvom medzinárodných internetových obchodov ako sú napríklad eBay či Amazon, bude potrebné predložiť na colnom úrade podpísaný formulár a až následne bude umožnené si daný balík vyzdvihnúť.

Nepôjde pritom o jednorazový krok, ale postup bude potrebné opakovať pri každom jednom nákupe. Dovážané balíky z online nákupov tak už nebudú doručované priamo na adresy občanov, ale budú zhromažďované na colnom úrade, kde si ich bude potrebné vyzdvihnúť, čo samozrejme zakaždým bude stáť istý čas.

To však nie je všetko – dovezené tovary budú taktiež zdanené mimoriadnom sadzbou. Nákup do 25 dolárov ročne bude od špeciálnej dane oslobodený, avšak po prekročení tejto úrovne budú všetky ďalšie nákupy v roku zdaňované sadzbou až 50 % !

Medzi ďalšie opatrenia, ktoré boli v poslednej dobe taktiež zavedené, patrí pritom aj zavedenie 35 % sadzby na transakcie platobnou kartou v zahraničí. Vláda prezidentky Cristina Fernandez de Kirchner (na snímke) zavádza rad obmedzení obchodov s cudzími menami, aby stabilizovala devízové rezervy. Tie však napriek úsiliu vlády v minulom roku klesli až o 30 %, pričom aktuálne sa nachádzajú pod úrovňou 30 miliárd USD, čo je najnižšia hodnota od roku 2006.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre