Začínajúci investori, dajte si pozor na tieto 3 časté chyby, varuje Buffett

Ako raz pre portál USAtoday uviedol známy investor a miliardár Warren Buffett, aj napriek výkyvom je budovanie bohatstva cez investovanie do akcií spôsobom, ktorý vás postupom času bude posúvať vpred.

Ako Buffett tvrdí, aby začínajúci investori dosiahli takýto investičný úspech, musia sa vyhnúť častým chybám, ktoré ich zbytočne oberajú o množstvo peňazí.

O aké chyby ide?

1. Snaha o správne načasovanie

Buffett uvádza, že častou chybou začiatočníkov je snaha o správne načasovanie. „Tí, ktorí sa domnievajú, že dokážu predpovedať krátkodobý pohyb na akciovom trhu, robia veľkú chybu,” varuje americký investor. Nepočúvajte ľudí, ktorí hovoria o správnom načasovaní na vstup do trhu, odporúča investor.

2. Časté obchodovanie

Za druhú častú chybu nováčikov Buffett považuje napodobňovanie vysokofrekvenčných obchodníkov a časté obchodovanie.

Nákup akcií v dobrom odvetví a ich dlhodobé držanie v portfóliu – to je oveľa lepšia stratégia, než akcie neustále obracať “ako palacinky”, hovorí riaditeľ Berkshire Hathaway.

3. Platenie obrovských poplatkov

„Neexistuje žiadny dôvod, prečo platiť poplatky za správu podielového fondu, keď tu máme nízkonákladové indexové fondy, ktoré kopírujú vývoj známych benchmarkov, ako je napr. Standard & Poor’s 500″, uvádza investor, ktorého hodnota majetku dnes dosahuje viac ako 100 miliárd dolárov.

Buffett má na mysli obchodovateľné ETF (Exchange Traded Funds) fondy, ktoré v uplynulých rokoch získali na popularite. Ide o transparentný a flexibilný nástroj, s ktorým sa naviac neviažu vysoké náklady. Napríklad, ak máte záujem o investovanie do ázijských akcií, stačí sa obzrieť po ETF s ázijskými akciami, ktorý si na pár klikov prostredníctvom brokera pridáte do portfólia.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre