4 energetické akcie pre rok 2014

Mnohí odborníci predpovedajú, že ťažba ropy v USA bude v najbližších rokoch rásť. Podľa americkej energetickej agentúry by Amerika do roku 2016 opäť mohla dosiahnuť rekordnú produkciu na úrovni 9,6 milióna barelov denne.

To znamená, že v najbližších rokoch si tu na svoje prídu aj investori zaujímajúci sa o energetický sektor. Prispievateľ portálu fool.com, Matt DiLallo, ktorý sa zameriava na segment energií a materiálov, predstavil niekoľko energetických akcií, ktoré sú pre rok 2014 tou správnou voľbou. Takže na aké akcie staviť?

1. EOG Resources

Existuje viacero spôsobov, ako zainvestovať do ropného boomu – jedným z nich je nákup akcií energetickej spoločnosti EOG Resources Inc., ktorá by sa o 4 roky mohla stať top producentom ropy v USA. Takže ak máte chuť podieľať sa na energetickom rozmachu Spojených štátov, akcie EOG Resources sú správnou voľbou.

„Je to tá najlepšia ropná akcia v Amerike“, povedal o spoločnosti EOG Resources Jim Cramer, televízna osobnosť zo CNBC. Dodáme, že aj švajčiarska banka Credit Suisse akcie EOG Resources zaradila do zoznamu TOP energetických akcií pre rok 2014.

2. Sandridge Energy Inc

Ak hľadáte výdatnú akciu za skvelú cenu, DiLallo odporúča pozrieť sa na Sandridge Energy Inc. Aj keď nejde o dominantného hráča ako v prípade EOG Resources, v novovznikajúcom ropnom biznise má táto firma skvelú pozíciu. Známy investor a miliardár Leon Cooperman považuje akcie za podhodnotené a je pevne presvedčený, že sa ich hodnota zdvojnásobí.

Nový generálny riaditeľ James Benett uviedol, že Sandridge podniká kroky, ktoré vedú k lepšej návratnosti investovaného kapitálu.

3. ConocoPhillips

Pre všetkých, ktorí hľadajú kombináciu hodnoty a rastu, má DiLallo jednoznačnú odpoveď – je ňou akcia ConocoPhillips.

Táto energetická spoločnosť ponúka šťavnatú dividendu na úrovni 4 %. Spoločnosť vsádza aj na medzinárodný rast, pretože takmer polovica kapitálového rozpočtu pre rok 2014 má byť použitá mimo územie USA. Napriek tomu má veľmi zaujímavé operácie aj v rodnej krajine, kde vsádza na niekoľko vyvolených oblastí s obrovským energetickým potenciálom.

Tento ropný obor má 3 znaky pre dlhodobú držbu: solídny plán rastu, neustále rastúcu dividendu a produkt, pri ktorom nie je pravdepodobné, že by bol v nadchádzajúcich rokoch nahradený, píše DiLallo.

4. LINN Energy LLC

K energetickým akciám so šťavnatou dividendou patrí aj LINN Energy LLC, piaty najväčší producent ropy a zemného plynu v Kalifornii. Ako DiLallo píše, táto spoločnosť nedávno dokončila miliardový obchod, ktorý ju výrazne mení.

Prevzatím Berry Petroleum spoločnosť získala hráča zameraného na ťažbu ropy a polepšila si aj z pohľadu geografickej rozmanitosti. Spojením oboch firiem vznikol hráč, ktorý pre svojich investorov ponúka dlhodobý solídny výnos. V čase, keď ceny zemného plynu dosahujú rekordne nízke úrovne a cena ropy je relatívne vysoko, sa nákup ropnej spoločnosti Berry Petroleum ukázalo ako efektívne rozhodnutie. Podobne ako pri akciách Sandridge, aj pri akciách Linn Energy vidí miliardár Cooperman priestor na rast.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre