Euro aj ropa dnes rapídne strácajú. Tu sú dôvody

Euro sa vo štvrtok ponorilo pod úroveň 1,37 dolárov a v popoludňajších hodinách sa dokonca obchodovalo za 1,3639 USD. Aktuálne, k 19:30 sa menový pár EUR/USD obchoduje so stratou 0,64 % na 1,36743.

Obchodníci tento vývoj zdôvodňujú silným dolárom, ktorý má prevahu voči všetkým hlavným menám. Dolár je povzbudený pozitívnymi ekonomickými dátami USA. Ako vyplýva z dnešných dát, aj napriek miernemu poklesu v decembri zaznamenáva americký index nákupných manažérov stabilné úrovne.

Pozitívne sa v USA vyvíjajú aj stavebné výdavky, ktoré v novembri vzrástli rýchlejšie než sa očakávalo. Ako tvrdia obchodníci, tieto údaje dávajú americkej centrálnej banke dôvod (Fed) na to, aby opäť obmedzila svoje masívne nákupy dlhopisov. Práve priškrtenie extrémne uvoľnenej menovej politiky je radostnou správou pre americký dolár.

Čo sa týka vývoja indexu nákupných manažérov v eurozóne, kým v Španielsku a Taliansku jeho hodnota pozitívne prekvapila, vo Francúzsku zaznamenala veľké sklamanie.

Okrem eura tlačí silný dolár k zemi aj cenu ropy. Ropa Brent lacnie o viac ako dve percentá a severoamerická ropa WTI oslabuje o 2,97 %! Z dôvodu silného amerického dolára sa ropa pre investorov z iných menových oblastí stáva drahšou.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre