Zlato lacnie o 20 dolárov. Tu sú dôvody

V rannom obchodovaní cena zlata klesá o 1,60 % na 1204 USD. V porovnaní s predošlým dňom je tak unca zlata lacnejšia o 20 dolárov.

Po tom, čo sa trhmi začali šíriť špekulácie, že Federálny rezervný systém (Fed) začne s redukciou svojich stimulov, si zlato v tomto roku odpísalo už 27 % hodnoty.

Špekulácie sa nakoniec naplnili, keď menový výbor Fedu včera rozhodol o priškrtení svojej extrémne uvoľnenej menovej politiky. Kým doteraz centrálna banka mesačne do ekonomiky „nalievala“ 85 miliárd dolárov, od nového roku to bude 75 mld. USD. Toto rozhodnutie výrazne povzbudilo americký dolár, ktorý teraz tlačí ceny komodít nadol.

“Ekonomické dáta signalizujú expanziu globálneho hospodárstva v roku 2014, takže zlato v tomto prostredí veľa nezíska”, zhodnocuje vývoj okolo žltého kovu analytik z banky UBS. Zároveň predpovedá, že v nasledujúcich dvoch rokoch sa cena zlata bude držať na úrovni 1200 USD.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre