FED rozhodol. Nalievať sa bude menej

Dlhoočakávané rozhodnutie Federálneho rezervného systému (FED) je vonku. Aj keď časť investorov predpokladala, že vzhľadom na nízku úroveň inflácie FED nebude redukovať svoje robustné stimuly, nakoniec sa tak stalo.

Menový výbor americkej centrálnej banky (FOMC) rozhodol, že od januára zredukuje svoje mesačné nákupy z 85 miliárd USD na 75 miliárd USD. Ako centrálna banka uvádza, najnovšie hospodárske dáta naznačujú, že ekonomická aktivita USA sa rozširuje miernym tempom. Podmienky na trhu práce vykazujú ďalšie zlepšenie, no treba podotknúť, že aj keď miera nezamestnanosti poklesla, naďalej zostáva na vysokej úrovni.

Menový výbor zároveň potvrdil, že cieľovým vodítkom pre uvoľnenú menovú politiku zostáva nezamestnanosť na úrovni 6,5 %. To znamená, že americká centrálna banka nebude zvyšovať sadzby skôr, kým miera nezamestnanosti v USA neklesne na 6,5 %.

———————————————————————————

21:46 – Menový pár EUR/USD stráca viac ako pol percenta. Čerstvé rozhodnutie FEDu je dobrou správou pre americký dolár. Posilnená americká mena tak tlačí menový pár EUR/USD nadol.

21:24 – Po rozhodnutí FEDu sa voči doláru najmenej darí kanadskému doláru. Je známe, že kanadská mena je obzvlášť citlivá na rozhodnutia americkej centrálnej banky, pretože Kanada patrí k najväčším obchodným partnerom USA.

21:11 – Americký akciový index Dow Jones rastie o 1,17 % a dosahuje 16 060 bodov (graf nižšie).

21:08 – Bernanke tvrdí, že aj keď Menový výbor plní svoj cieľ, čo sa týka zlepšenia na americkom trhu práce, obavy naďalej vyvoláva nízka úroveň inflácie.

 

21:03“Akonáhle sa na trhoch začalo hovoriť o priškrtení stimulov, úrokové sadzby pri dlhopisoch išli nahor”, komentuje aktuálny vývoj na finančných trhoch Julia Coronado z BNP Paribas.

20:57 – Mierne priškrtenie menovej politiky neprospieva americkým štátnym dlhopisom. Po rozhodnutí výnos 10-ročného štátneho dlhopisu vzrástol na 2,94 %. Včera sa pritom úročil za 2,84 %.

20:52 – Ben Bernanke priznáva, že je v úzkej konzultácii s nastupujúcou šéfkou FEDu Janet Yellen. Ako tvrdí, Yellenová plne podporila dnešné rozhodnutie Menového výboru.

20:50 – Akciový benchmark Dow Jones Industrial je vyššie o 155 bodov. 

20:40 – Začala sa tlačová konferencia šéfa FEDu, Bena Bernankeho, na ktorej vysvetľuje, prečo sa FED rozhodol práve takto.

20:38 – “Myslím si, že ľudia na takéto rozhodnutie boli pripravení. Podľa mňa sa im uľavilo, že FED s redukciou stimulov konečne začal”, komentuje aktuálne rozhodnutie FEDu hlavný ekonóm newyorskej spoločnosti Rockwell Securities.

20:31“Bezprostredne po rozhodnutí boli akciové trhy zaplavené elektronickými príkazmi”, uvádza jeden z maklérov spoločnosti Kliegel & Hafner. Ako tvrdí, zvýšený objem obchodov dodal akciovým kurzom šťavu.

20:23 – Stimul v objeme 75 miliárd USD/mesačne bude rozdelený nasledovne: Za 40 mld. USD bude FED skupovať štátne dlhopisy, za zvyšných 35 mld. USD skúpi hypotekárne cenné papiere.

20:16 – V reakcii na vyhlásenie Menového výboru americké akcie vystrelili raketovo nahor. Na grafe nižšie akciový index Dow Jones Industrial.

20:15 – FED zlepšuje svoju prognózu, keď pre rok 2013 počíta s mierou nezamestnanosti na úrovni 7 %. Doterajšia predpoveď počítala s úrovňou 7,1 %.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre