Dow Jones najvyššie vo svojej 129-ročnej histórii. Tu sú dôvody

Americký akciový index Dow Jones Industrial sa v pondelkovom obchodovaní zhodnocuje o 0,34 % a dosahuje 16 016 bodov.

Je to vôbec prvýkrát, čo tento známy akciový index prekročil úroveň 16 000 bodov.  Širší akciový benchmark  S&P 500 sa obchoduje okolo úrovne 1800 bodov.

Ako tvrdia obchodníci, trhy sa plne sústreďujú na politiku americkej centrálnej banky, ktorej úlohu plní Federálny rezervný systém (FED).

Akciových investorov totiž povzbudili najnovšie vyjadrenia potenciálnej nástupkyne na pozíciu šéfa Fedu Janet Yellen. Tá pár dní dozadu prehlásila, že mesačné stimuly v objeme 85 miliárd dolárov môžu aj naďalej pokračovať a pomáhať trhom. Ako ale nakoniec podotkla, očakáva, že v určitom bode budúceho roka budú nákupy Fedu zredukované.

Ďalším impulzom pre akciové trhy je najnovšie zasadnutie čínskeho ústredného výboru, z ktorého vyplýva, že čínska ekonomika bude vďaka výdatnému súkromnému a zahraničnému kapitálu silnejšia než kedykoľvek predtým.

Popri tomto všetkom obchodníkov teší skutočnosť, že Európska centrálna banka sa aktívne podieľa na riešení dlhovej krízy, ktorá sa pomaly ale isto sťahuje do úzadia.

K najvýraznejším americkým akciám sa dnes zaradila ropná spoločnosť Exxon Mobil. Jej akcie reagujú na zverejnenú správu Buffettovho holdingu Berkshire Hathaway, z ktorej vyplýva, že Buffett nakúpil akcie Exxonu v hodnote 3,7 miliardy USD.

Naopak, nedarí sa akciám technologickej spoločnosti Electronic Arts, ktoré strácajú viac ako 7 %. Dôvodom je spoločnosť Omega Advisors, ktorá odpredala svoj akciový podiel v EA.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre