Investori už začali vsádzať na bankrot USA!

Nie všetci investori veria, že sa Spojeným štátom tentokrát podarí navýšiť dlhový strop. Niektorí totiž už začali vsádzať na to, že Kongresu sa nepodarí odvrátiť rozpočtovú pohromu a krajina narazí na default – platobnú neschopnosť!

Ide o to, že niektoré finančné inštitúcie začali nakupovať tzv. CDS (Credit Default Swap), čiže ochranu proti úverovému zlyhaniu.

Cena CDS kontraktu je určená ako 0,34 %-ná prémia, čiže kto chce ochrániť svojich 100 dolárov zainvestovaných v americkom dlhu, zaplatí 34 centov.

Pod „defaultom“ sa na trhu s papiermi CDS rozumie situácia, kedy Spojené štáty prestanú splácať držiteľom dlhopisov istinu a úroky. Takýto stav nastal iba raz – v roku 1979, kedy ho spôsobila chyba počítača. Neskôr však ministerstvo financií svoj záväzok doplatilo (navyše CDS v tej dobe ešte neexistovali).

Napriek tomu drvivá väčšina finančnej verejnosti verí, že americkej vláde sa podarí vyhnúť najhoršiemu. Na bankrot USA vsádza iba minimálna časť trhu. K minulému týždňu existovalo zhruba 886 CDS kontraktov, ktoré istia hodnotu 3,4 mld. dolárov. V porovnaní s objemom nesplatených amerických dlhopisov to predstavuje len kvapku v mori!

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre