Francúzom a Španielom dnes trhy požičali miliardy. Tu sú úroky!

Španieli ako aj Francúzi si dnes prišli na trhy požičať čerstvé peniaze. Aj napriek súčasnému rozpočtovému sporu v USA a vyššej nervozite na trhoch sa krajiny refinancovali pri výhodnejších podmienkach.

Odľahčenie atmosféry na dlhopisovom trhu je možné vysvetliť rozhodnutím Federálneho rezervného systému (Fed), ktorý na svojom poslednom zasadnutí oznámil, že v nákupoch dlhopisov bude pokračovať v nezmenenom tempe.

V aukcii desaťročných španielskych dlhopisov výnos poklesol na 4,27 %, čo je najnižšia úroveň od septembra 2010. Ešte v poslednej podobnej aukcii, ktorá sa uskutočnila piateho septembra, Španieli platili úrok 4,5 %. Pre krajinu ide o pozitívny trend, keďže za novozískané prostriedky zaplatia nižšiu cenu.

Aj keď dopyt po španielskych dlhopisoch mierne oslabil, krajina získala 3,509 mld. € , čo je mierne viac než stanovený cieľ na úrovni 3,50 miliardy €.

Po čerstvý kapitál si dnes na dlhopisový trh prišlo aj Francúzsko. Priemerný výnos pri dlhopisoch so splatnosťou v roku 2023 dosiahol 2,37 %, čo je v porovnaní s predošlou podobnou aukciou o 0,2 percentuálneho bodu menej. Okrem toho Francúzi emitovali dlhopisy s 5-ročnou splatnosťou, pričom celkom získali 7,46 miliardy eur.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre