Jim Rogers a jeho horúce komodity!

Je už známe, že kým Warren Buffett sa tradične spája s akciami a George Soros s devízovým trhom, Jim Rogers je neodmysliteľné spojený s investovaním do komodít. Tento slávny investor je bezpochyby už niekoľko rokov najlepším obore.

Vo svojej knihe „Žhavé komodity“, ktorú už dlhšie ponúkame v našom kníhkupectve, opisuje radu komodít, keď prechádza od analýzy ropy, zlata, olova až po kávu. Kým veľa kníh z tejto oblasti môže byť pre laikov ťažko stráviteľných, Jim Rogers vás svetom komodít cez svoj obdivuhodný štýl písania prevedie zrozumiteľnou formou.

Celkovo je možné túto knihu rozdeliť do troch sekcií – úvodná časť hovorí o tom, ako Rogers začínal v komoditnom svete a taktiež približuje vzťah medzi komoditnými a akciovými výnosmi.

Druhú časť môžeme charakterizovať ako školu investora, keďže Jim Rogers tu hovorí o základoch dôležitých pre obchodovanie s komoditami. Tretia časť knihy je sériou štatistík, trendov a reálnych príkladov, prostredníctvom ktorých Rogers objasňuje, prečo sa trh komodít nachádza v býčom trende.

Ako Rogers uvádza, býky trh s komoditami prevzali už v roku 1999. Priemerná doba trvania býčieho trendu v minulosti trvala 17 rokov, takže táto rally by mala pokračovať do roku 2016. Samozrejme, autor pripúšťa, že počas tohto obdobia nastanú rôzne korekcie. Taktiež podotýka, že každý komoditný trh je špecifický a vyznačuje sa jedinečnými faktormi, ktoré menia dopyt a ponuku.

Rogers, ktorý v knihe vychádza zo svojej praxe opakuje, že ceny komodít sa na rozdiel akcií vyvíjajú v dlhodobých cykloch, pričom tieto analýzy je možné aplikovať aj v dnešnom rýchlo sa meniacom prostredí.

Okrem iného tiež vysvetľuje, prečo svet nedokáže pokryť rastúci dopyt po rope – v tomto zmysle hovorí o investíciách do výskumu nových zdrojoch a budovaní ropných rafinérií.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre