Práca v Apple nie je zábavná!

Ak by ste sa niektorého zo zamestnancov technologickej spoločnosti Apple spýtali, ako by charakterizoval svoju prácu, prívlastku „zábavná“ by ste sa veru nedočkali.

„Nie je tam kultúra, ktorá by oceňovala  a oslavovala úspech. Je to zväčša o práci“, uvádza podľa knihy „Apple zvnútra“ jeden z bývalých zamestnancov Apple. Jednoducho zábava nie je dôvodom, prečo sa niekto rozhodne stať sa zamestnancom Apple. A taktiež nerozhodujú ani peniaze, aj keď o tie zamestnanci Apple nemajú núdzu.

Azda všetci bývalí pracovníci nahryznutého jabĺčka sa zhodnú, že Apple je šialene úžasné miesto pre prácu. Ak sa ale hovorí o zamestnaní v tejto firme, nekladie sa dôraz na zamestnanecké výhody a nekonečné možnosti ako je tomu napr. pri konkurenčnom Google. To v Apple nie je dôležité. Tu je to o prostredí, kde sa pracuje tvrdšie, dlhšie a kde platia „zvláštne“ pravidlá.

Nehovoriac o disciplíne, ktorá tu podľa niektorých pracovníkov zachádza naozaj ďaleko. Podpisovanie rôznych dohôd o práci na supertajných projektoch, s ktorými sa nemôžete zdôveriť žene ani deťom či pracoviská s tímami, ktoré sú zabarikádované špeciálnymi zámkami, aby o nich nikto nevedel  – to všetko je v Apple normálne, bežné a ničím výnimočné.

Dokonca sa objavili historky, že zamestnanci sú „sledovaní“ aj mimo svojho pracoviska, keďže niektorí boli pre svoje „krčmové reči“ v okolitých baroch (kde má vraj Apple nasadených sliedičov) prepustení. Hovoriť preto o veľkej zábave nie je až tak na mieste.

Ale ako raz povedal legendárny Steve Jobs, „ľudia to tu milujú a milovať je niečo iné, ako tvrdiť, že sa zabávate. Zábava prichádza a odchádza.“

Pozrieť knihu Apple zvnútra (nezabúdajte – poštovné a balné máte u nás ZDARMA).

 

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre