Neplatenie daní má byť ťažšie!

Na zasadnutí lídrov krajín G20 v Petrohrade sa politici popri menových stimuloch americkej centrálnej banky rozprávali aj o problémoch pri výbere daní. Mnohé subjekty sa totiž plateniu vyhýbajú, či už legálnou (aj keď kontroverznou) alebo nelegálnou cestou.

Pomôcť takéto situácie obmedziť by mal systém automatickej výmeny daňových informácií, ktorý by mal fungovať do konca roka 2015. Práve tento systém je dôležitou súčasťou súčasných plánov v boji proti globálnym daňovým únikom.

K medzinárodnému dohovoru, ktorého cieľom má byť uľahčenie výmeny informácií o daňových záležitostiach, sa prihlásilo viac ako 50 krajín. Pomoc pri sledovaní pohybu finančných prostriedkov v daňových rajoch prisľúbili tiež niektoré rozvojové krajiny.

Mnohé sa však k danej dohode zatiaľ nepridali. Krajiny G20 napriek tomu veria, že časom sa pridajú aj ďalšie štáty.

Aktivity krajín majú tiež smerovať k znemožneniu v súčasnosti častých prípadov, kedy sa veľké podniky legálne vyhýbajú plateniu vysokých daní tým, že zisky z podnikania presúvajú z krajiny do krajiny.

Zaviesť by sa tak mal systém zdaňovania, ktorý by zabezpečil, že zisky podnikov musia byť zdaňované v tej krajine, kde hospodársku činnosť, z ktorej zisk plynul, podnik vykonával a tam, kde bola takto vytvorená hodnota.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre