V koho rukách je futbalová Premier League?

Ak si v televízii vychutnávate futbalový zápas, o zážitok sa vám stará 22 hráčov a dvaja hlavní tréneri, ktorí svoje tímy s neochvejným zápalom kormidlujú.

To je presne to, čo vidí divák. Menej známe je už zákulisie futbalových klubov, ktoré má na krku všetky tie náklady od výplat až po údržbu štadiónu, ale aj príjmy z reklamy či televíznych práv.

Jednou z najsledovanejším futbalových líg sveta je anglická Premier League, ktorá už tradične láka boháčov z celého sveta. O ligu nabitú futbalovými hviezdami a dostatkom kapitálu sa starajú mená ako Malcom Glazer, Stan Kroenke, Daniel Levy, Al Nahyan či Roman Abramovič.

Ide o ľudí s miliardami v kapsách a chuťou po víťazstve. Aj keď sa k peniazom dostali odlišným spôsobom, jedno majú spoločné – ovládajú najväčšie anglické veľkokluby.

Zrejme najviac je v športe zbehlý americký podnikateľ a vlastník Arsenalu Londýn, Stan Kroenke (úvodná snímka), keďže okrem hviezdneho klubu z Premier League vlastní aj iné športové tímy, ako Denver Nuggets (NBA), Colorado Avalanche (NHL) či St. Louis Rams  (NFL). Tichý Stan, ktorý len zriedkakedy pristane na interview v médiách, si s portfóliom v takomto rozsahu môže kľukne hovoriť športový magnát.

Za Manchestrom United, aktuálne 2. najcennejším športovým klubom sveta (po rokoch ho z trónu najhodnotnejších športových klubov sveta zosadil Real Madrid) stojí rodina 85-ročného Malcoma Glazera.  Podobne ako Kroenke, aj Malcom má v portfóliu viac ako len jeden športový tím, keďže vlastní klub z americkej ligy NFL – Tampa Bay Buccaneers.

Aj keď rodina Glazerovcov drží v Manchestri najväčší podiel,  o časť akcií klubu prejavil záujem aj známy finančník George Soros. Klub na burzu vstúpil minulý rok v auguste, keď emisná cena jednej akcie predstavovala 14 dolárov. Až polovica prostriedkov získaných cez vtup na burzu putovala na vyrovnanie dlhov. V piatok akcie Manchestru United uzavreli na hodnote 17,41 USD.

Mansour bin Zayed Al Nahyan – vlastník klubu Manchester City

Spraviť z klubu Manchester City svetovú elitu sa v roku 2008 rozhodol vlastník investičnej spoločnosti Abu Dhabi United Group, šejk Mansour bin Zayed Al Nahyan (na snímke vľavo).

Bohatstvo, ktorým tento šejk klub vyzbrojil, mu umožnilo míňať viac než akýkoľvek klub z Premier League predtým. A práve vďaka petrodolárom tohto šejka sa Manchesteru City po 44 rokoch podarilo získať ligový titul!

Už 10 rokov sa v Premier League pohybuje ruský miliardár Roman Abramovič, ktorý v roku 2003 získal Chelsea FC. Klubu sa darí, tržby rastú a minulý rok dokonca uvidel prvý zisk od Abramovičovho príchodu.

Obchodný magnát s majetkom v hodnote viac ako 10 miliárd dolárov klub nielenže nasmeroval k zisku, ale taktiež vyrovnal všetky jeho dlhy (pre porovnanie – Manchester United má dlhy vo výške 366 mil. libier). Pre tohto milovníka žien a drahých jácht je Chelsea nie len biznisom, ale hlavne super drahou hračkou!

Za klubom  Tottenham Hotspur stojí britský biznismen a šéf investičnej spoločnosti ENIC International, Daniel Levy. Za nitky Tottenhamu ťahá od roku 2001, kedy ENIC v klube získal kontrolný podiel. Ak sa pozrieme na minuloročné príjmy z TV práv či za umiestnenie v lige, bol na tom Tottenham lepšie než konkurenti Chelsea alebo Liverpool.

Shahid Khan – v júli 2013 kúpil klub Fulham FC

Ako posledné si predstavíme zákulisie klubu Fulham FC, ktorý si len pár týždňov vychnutnáva nový vlastník – najbohatší človek pakistanského pôvodu Shahid Khan.

Americký miliardár s pakistanským pôvodom je okrem Fulhamu vlastníkom Jacksonville Jaguars, známeho klubu z americkej NFL.

Anglický futbalový klub kúpil len minulý mesiac od egyptského obchodného magnáta Mohameda Al-Fayeda. Odhaduje sa, že Khan Al-Fayedovi zaplatil 300 miliónov dolárov.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre