O spoločnosti Lufthansa

Lufthansa ako letecká spoločnosť vznikla v roku 1926 a fungovala až do konca druhej svetovej vojny v roku 1945. Následne táto korporácia načas úplne zanikla.

V roku 1953 vznikla Akciová spoločnosť pre potreby leteckej dopravy (LUFTAG), ktorá o rok neskôr získala práva využívať tradičné meno bývalej leteckej spoločnosti Lufthansa.

Nedá sa však povedať, že by išlo o priameho nasledovníka predtým zaniknutej pôvodnej spoločnosti Lufthansa. Spoločnosť dlho existovala ako štátna a plne privatizovaná bola až v roku 1997.

Sídlom spoločnosti je Kolín nad Rýnom a aktuálne zahrňuje viac ako 400 dcérskych a pridružených spoločností. Aerolínka ku koncu roka 2012 zamestnávala viac ako 117 000 zamestnancov.

Lufthansa je z hľadiska počtu cestujúcich ako aj veľkosti flotily najväčšia letecká spoločnosť v Európe. Podľa počtu cestujúcich je štvrtou najväčšou leteckou spoločnosťou na svete a spolu s jej dcérskymi spoločnosťami má najväčšiu flotilu osobných lietadiel na svete.

Medzi dcérske spoločnosti, v ktorých má Lufthansa 100 %-ný podiel, patria Air Dolomiti, Austrian Airlines, Eurowings, Lufthansa CityLine, Lufthansa Cargo, Germanwings, Swiss International Air Lines, či Edelweiss Air. Okrem toho vlastní menšinové podiely aj v ďalších aerolíniách.

Tržby spoločnosti v roku 2012 dosiahli úroveň 30,1 miliardy €. Výsledok hospodárenia sa po strate v roku 2011 prepracoval k čistému zisku, ktorý za rok 2012 predstavoval 990 miliónov €.

Vývoj akcií Lufthansa
xtb
MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre