Rafinéria Shell zakopla o Nigériu. Akcie sa topia v stratách!

Nadnárodná ropná spoločnosť  Royal Dutch Shell vo štvrtok v Londýne avizovala, že v uplynulom druhom kvartáli jej zisk medziročne poklesol o pätinu na 4,6 miliardy dolárov.

Výsledok tak zostal za predpoveďami deviatich analytikov oslovených agentúrou Bloomberg, ktorí počítali so zárobkom vo výške 6 miliárd dolárov. Tržby rafinérky poklesli z úrovne 117,1 mld. na 112,67 miliardy $.

Pod nepriaznivý vývoj sa podpísali najmä problémy v Nigérii, kde táto spoločnosť bojuje s krádežami ropy, sabotážou ropných potrubí a pozastavením ťažby.

Okrem odpisov v afrických krajinách sa o slabší zisk zapríčinil aj oslabený austrálsky dolár, ktorý nepriaznivo pôsobí na vykazovaný odložený daňový záväzok.

Najväčšia európska rafinéria okrem iného uviedla, že pre tento rok aj naďalej očakáva straty pri ťažbe v Severnej a Južnej Amerike.

Spomedzi európskych ropných spoločností (BP Plc. a Total SA) Shell ako posledná publikovala výsledky za uplynulý druhý kvartál. Štvrťročný zisk British Petroleum a Total bol v dôsledku nízkych cien ropy nižší než pred rokom.

V čase publikovania tohto príspevku (11:10) akcie spoločnosti Shell strácajú 3,74 %.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre