Mladých do práce má dostať 24 miliárd eur!

Až 5,6 milióna mladých ľudí vo veku od 15 – 24 rokov je v krajinách Európskej únie bez práce. Európski lídri si tento negatívny jav uvedomujú a hľadajú všetky možné spôsoby, ako trh práce opäť naštartovať.

Problém rastúcej nezamestnanosti bol hlavnou témou včerajších diskusii v Berlíne, kde sa nemecká kancelárka Angela Merkelová stretla s vládnymi zástupcami 20 krajín EÚ.

Ako nemecká kancelárka uviedla, peniaze na boj proti s vysokou nezamestnanosťou mladých ľudí nie sú problémom. Európski ministri práce požadujú, aby bolo k tomuto účelu vyhradených až 24 miliárd eur.

Isté je, že v priebehu nasledujúcich dvoch rokov má byť na vládne programy použitých 8 miliárd eur. V krajinách, kde miera nezamestnanosti mladých presahuje 25 %, platí tzv. záruka financovania. Čo to znamená? Každý absolvent školy či nový mladík bez práce má garanciu, že do 4 mesiacov získa ponuku zamestnania, odbornej praxe či stáže.

Mnohé doterajšie skúsenosti už potvrdili, že finančné prostriedky takýchto vládnych programov väčšinou nemajú žiadny viditeľný efekt.

Čiastočne to priznala aj Angela Merkelová, keď uviedla, že peniaze samé o sebe problém nevyriešia a viac menej sú potrebné štrukturálne reformy. Najdôležitejšou úlohou v boji s nezamestnanosťou bude opäť prebudiť hospodársky rast.

Účastníci rokovaní v Berlíne, na ktorých bol prítomný aj náš premiér Róbert Fico sa zaviazali k riešeniu vysokej nezamestnanosti mladých. Napriek tomu sú výsledky tohto „symbolického summitu“ len málo hmatateľné.

Každopádne, štatistiky  sú hrozivé – Grécko hlási už 60 %-nú mieru nezamestnanosti mladých, Španielsko 56,5 %, Portugalsko 42,1 % a Taliansko 38,5 percenta.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre