O spoločnosti Bayer

Dnes opäť pokračujeme v predstavovaní spoločností, ktorých akcie sú súčasťou nemeckého akciového indexu DAX 30.V dnešnom príspevku si priblížime spoločnosť Bayer.

Bayer je nemecká chemická a farmaceutická spoločnosť. Založená bola v roku 1863 pod názvom Friedrich Bayer & Co. V súčasnosti pôsobí v krajinách po celom svete, prevádzkuje cez takmer 300 dcérskych spoločností a ku koncu roka 2012 zamestnávala 110 500 ľudí. Centrála spoločnosti sa nachádza v nemeckom Leverkusene.

Spoločnosť Bayer je organizačne rozdelená na tri hlavné podskupiny a to MaterialScience zameraná na produkciu plastov a polymérov, CropScience, ktorá produkuje chemické produkty pre poľnohospodárstvo a HealthCare orientujúca sa vo farmaceutickom priemysle, kde vyvíja a prináša špecializované ako aj bežne dostupné voľnopredajné lieky.

Bayer – firma, ktorá stojí za objavom aspirínu

Firma Bayer samozrejme stojí za vynájdením mnohých liekov. Najznámejší je predovšetkým jej objav aspirínu a to ešte v roku 1897. Na druhej strane sa s touto spoločnosťou spája aj iná látka, pôvodne označovaná a aj predávaná ako nenávykový liek proti kašľu a to je Heroín.

V roku 2012 spoločnosť Bayer dosiahla celosvetové tržby na úrovni 39,8 miliardy eur a čistý zisk na úrovni 2,5 miliardy eur. Na Slovensku spoločnosť pôsobí cez svoju dcérsku firmu Bayer, spol. s.r.o.

Graf akcií Bayer
MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre