O spoločnosti BASF

Koncernom BASF štartujeme predstavenie všetkých 30 spoločností, ktorých akcie sú zahrnuté v nemeckom akciovom indexe DAX 30.  Je to práve firma BASF, ktorej akcie majú v trhovom benchmarku DAX 30 najväčšiu váhu.

Nemecká spoločnosť vystupujúca pod skratkou BASF je najväčšou chemickou spoločnosťou na svete. Význam skratky názvu spoločnosti pochádza z jej pôvodného označenia  “Badische Anilin & Soda-Fabrik” a spoločnosť vznikla už v roku 1865 ako firma na výrobu farbív.

Aktuálne pôsobí vo viac ako 80 krajinách, má viac ako 390 výrobných závodov a zamestnáva približne 113 000 zamestnancov. Spoločnosť má sídlo v meste Ludwigshafen nad Rýnom a jej akcie sa obchodujú na troch svetových burzách vo Frankfurte, Londýne a Zürichu.

Pri svojom podnikaní sa spoločnosť BASF zameriava predovšetkým na oblasti výroby chemikálii, plastov, chemické produkty pre poľnohospodárstvo, prieskum, ťažbu a obchodovanie s ropu a zemným plynom ako aj biotechnológie a genetické inžinierstvo. Spoločnosť stojí napríklad aj za vynájdením dnes najmä v stavebníctve rozšíreného polystyrénu.

V roku 2012 dosiahla spoločnosť tržby na úrovni 72,1 miliardy eur a zisk približne 6,6 miliardy eur. Spoločnosť BASF pôsobí cez svoje dcérske spoločnosti tiež na Slovensku, kde ku koncu roka 2012 zamestnávala takmer 200 zamestnancov a dosahovala ročný obrat bol vo výške viac ako 100 miliónov eur.

Vývoj akcií spoločnosti BASF
MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre