5 noviniek utorka, ktoré potrebujete vedieť!

1. Je to prvýkrát od roku 1958, čo chcú Francúzi zredukovať svoje rozpočtové výdavky pre budúci rok.

Ako v utorok v Paríži vyhlásil francúzsky premiér Jean-Marc Ayrault (na snímke), plánovaný rozpočet pre rok 2014 v porovnaní s rokom 2013 počíta s vládnymi výdavkami nižšími o 1,5 miliardy eur. Plánované úspory by mali zasiahnuť polovicu prostriedkov pre francúzske samosprávy, ministerstvá a iné verejné orgány.

2. Utorkové ekonomické dáta v USA boli prisilné aj pre tých najväčších optimistov – najnovšie údaje poukázali na zlepšenie americkej ekonomiky, čo privialo vietor do plachiet americkej centrálnej banky FED. Tá sa vzhľadom na jasnejšie ekonomické oživenie rozhodla zmierniť svoju uvoľnenú menovú politiku.

Ceny nehnuteľností sa dvíhajú, čo signalizuje, že americký realitný trh opäť naberá na obrátkach. Optimizmus vidieť aj na strane spotrebiteľov, keďže spotrebiteľská dôvera sa v júni vyšplhala až na 5-ročné maximum.

3. Súčasné riziká likvidity máme pod kontrolou. Týmito slovami sa v utorok čínska centrálna banka pokúsila upokojiť finančné trhy, ktoré sú už niekoľko dní znepokojené problémami v čínskom bankovom sektore. Rast sadzieb na peňažnom trhu vyvolal obavy, či finančné domy budú mať dostatok likvidity.

Trhy upokojilo aj vyhlásenie ratingovej agentúry Standard and Poor’s (S&P). Podľa jej slov nemožno aktuálnu situáciu v Číne porovnávať s problémami, ktoré prišli po bankrote investičnej banky Lehman Brothers.

4. Taliansko si dnes na dlhopisovom trhu požičalo celkom 3,5 miliardy eur, pričom úroky sa vyvíjali v neprospech tejto krajiny. Výnosnosť dlhopisov bola až dvojnásobne vyššia než v poslednej aukcii 28. mája.

Pri dvojročných dlhopisoch úrok predstavoval 2,403 %, pričom v aukcii predtým to bolo 1,113 %. Dlhopisové trhy sú v súčasnosti pod tlakom Federálneho rezervného systému, ktorý sa chystá obmedziť svoje extra objemné stimuly. Vyššie úroky na svojej aukcii dnes zaplatilo aj Španielsko, ktoré si požičalo 3,07 miliardy eur.

5. Zdá sa, že ceny čierneho zlata neboli manipulované iba v Európskej únii, ale aj v USA. Po tom, čo Brusel nedávno začal vyšetrovať možné manipulovanie s cenami ropy (ovplyvňovanie referenčných cien), sa podozrenia vynorili aj na druhej strane Atlantiku.

Ako informovala agentúra Bloomberg, americký orgán pre hospodársku súťaž FTC už vo veci manipulovania s cenami ropy odštartoval vyšetrovanie. Brusel si už v máji v tejto veci posvietil na niekoľko ropných spoločností, vrátane BP a Shell.

Chceš dostávať súhrn dňa na e-mail? Prihlás sa!

 

xtb
Komentáre