Detroit bojuje o život. Prežije?

Zadĺžený americký región Detroit bojuje o život. Aktuálne mesto zablokovalo platby niekoľkým veriteľom, aby mu zostali peniaze na základné potreby občanov.

Z nemalých problémov má Detroit vytiahnuť krízový manažér Kevin Orr. “Dneškom sa Detroit vybral na cestu k oživeniu”, uviedol Orr vo svojom piatkovom vyhlásení.

Za dolár 10 centov

Súčasťou jeho plánu je ponuka, aby niektorí veritelia vymenili svoje záväzky tak, že za 1 dolár dostanú 10 centov. Zamestnanci mesta a zmluvné spoločnosti by svoje peniaze mali dostávať naďalej.

Mesto na pokraj bankrotu dostala finančná korupcia, klesajúce daňové príjmy a taktiež klesajúci počet obyvateľov. Kedysi prosperujúce mesto, ktorému pomohli prekvitať svetové automobilky General Motors, Ford a Chrysler položili na kolená korupčné škandály v správe mesta a taktiež tvrdá konkurencia z Japonska. Dnes má Detroit len 700 tisíc obyvateľov, pričom v čase rozkvetu tu žili 2 milióny ľudí!

Známou tvárou Detroitu je americký rapper Eminem. Práve jeho si do reklamy vybrala automobilka Chrysler, aby vytvorila 9-miliónový spot o jej návrate do “mŕtveho” Detroitu.

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre