Sir John Templeton a jeho 11 pravidiel pre investičný úspech!

Po tom, čo sme si nedávno na našom portáli predstavili 10 pravidiel legendárneho J. Livermorea, ktoré podľa čítanosti mali úspech, si dnes priblížime britského investora Johna Templetona a jeho 10 lekcií pre investičný úspech!

Avšak ešte predtým, než k týmto pravidlám prejdeme, si niečo o Johnnovi Templetonovi povieme.

Aj keď bol tento britský investor a podnikateľ úspešný, nebol žiadnym „frajerským míňačom“. Nikdy neletel 1. triedou a nemenil svoje bydlisko. Bol oddaný sebadisciplíne a vedel zarobiť pri akciách, od ktorých ostatní dávali ruky preč.

Templeton bol štedrým filantropom. Odhaduje sa, že na charitatívne účely prispel sumou viac ako 1 miliarda dolárov!

1. Kupujte nízko: Aj keď sa vám toto pravidlo môže zdať ako samozrejmosť, mnohokrát to znamená, že budete musieť ísť proti davu. V situáciách, keď sú akcie veľmi populárne a žiadané, sa ich ceny zvyčajne nachádzajú vysoko. Musíte ale hľadať príležitostí, keď sú investori pesimistickí a vy nakúpite za nízku cenu.

2. Zostaňte flexibilní a majte otvorenú myseľ pre rôzne typy investícií. Ani jeden investičný nástroj, či už to sú akcie, futures alebo dlhopisy sa v dlhodobom horizonte nedokáže vyvíjať podľa predstáv investora.

3. Pri kúpe akcií sa obzrite po kvalitných značkách za výhodnú cenu: Templeton navrhuje, aby investor v rôznych odvetviach identifikoval lídrov (vodca v technológiách, farmaceutike..), a pri dobrej cene vsadil na kvalitné akcie s dôveryhodnou značkou.

4. Kupuj hodnotu, nie trhový vývoj alebo ekonomický výhľad: Templeton zdôrazňoval, že jednotlivé akcie determinujú trh a nie trh akcie! Trh sa môže “odpojiť” od ekonomickej reality. Mnoho prípadov ukázalo, že akcie prekonali hospodársku situáciu, čiže aj keď sa ekonomike nedarilo, akcie zbierali zisky.

5. Diverzifikuj: Templeton radil diverzifikovať, či už akcie alebo dlhopisy. Ak nejaká zvláštna udalosť vyvolá krach toho či onoho podniku, neprídete o všetky prostriedky. Okrem toho je dnes na výber množstvo investičných nástrojov, ktoré diverzifikáciu uľahčujú.

6. Musíte poznať to, čo nakupujete. Nezabúdajte preto na “domáce úlohy” a dôkladne si obzrite to, čo chcete kúpiť.

7. Templeton zdôrazňoval, že na svete neexistujú žiadne akcie, ktoré si môžeme kúpiť a ponechať ich bokom. Žiadne také. Investíciu je potrebné až agresívne sledovať, keďže trhy sa neustále pohybujú a menia. Ak si nie ste vedomí zmien, pravdepodobne prídete o peniaze.

8. Nepanikárte! Aj keď všetci okolo predávajú, môže sa stať, že najlepším nápadom v tej chvíli bude nakupovať.

9. Učte sa zo svojich chýb: Akciový trh vás naučí viac ako univerzita. Aj keď to môže stáť obrovské množstvo peňazí, na trhu získate mnoho užitočných lekcií, takže chybu nezopakujete dvakrát. Takže z každej chyby a strát si berte ponaučenie!

10. Prekonať trh je náročná, veľmi náročná úloha! Aj keď ide o jedno z pesimistickejších pravidiel Johna Templetona, skutočnosť ho potvrdzuje. Mnohé hedžové fondy z roka na rok dosahujú prchavé výnosy, ba niektoré straty. A to sú odborníci!

11. Templeton investorom odporúčal, aby si boli vedomí toho, ako dane a inflácia narušia ich zisky. Mali by sa preto vyhýbať pevne úročeným cenným papierom, ktoré často nedokážu udržať kúpnu silu peňazí.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre