Najväčšia ekonomika sveta rástla menej než sa očakávalo!

Americká ekonomika, ktorá je najväčšou na svete, si v prvom kvartáli pripísala slabší rast než sa pôvodne očakávalo. Od januára do marca sa hrubý domáci produkt USA medziročne zvýšil o 2,4 %, pričom doteraz sa počítalo s 2,5 %-ným rastom.

Napriek tomu si americké hospodárstvo pripísalo značne silnejšie oživenie než tomu bolo v poslednom kvartáli 2012, kedy ekonomika vzrástla len o 0,4 %.

Najväčším ťahúňom ekonomiky USA bola v prvom kvartáli spotreba, ktorá medziročne vzrástla o 3,4 %. Ide o najväčšie zvýšenie spotrebiteľských výdavkov od konca roka 2010.

Zlepšenie spotreby vyplýva z pozitívneho vývoja na americkom trhu práce, stúpajúcich cien domov či akcií. Práve spotreba má v americkom hospodárstve výrazne dôležité postavenie, keďže tvorí až 70 % ekonomického výkonu Spojených štátov.

Akcie na Wall Street sa k 16:15 nachádzajú v zelenom, keď akciový index Dow Jones rastie o 0,47 %. Pri pohľade na jednotlivé akcie sa dnes do pozornosti dostali akcie spoločnosti Alcoa, ktorej ratingová agentúra Moody´s znížila rating.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre