5 udalostí štvrtka, ktoré potrebujete vedieť!

Turecká líra (wikimedia)

1. Turecká líra vo štvrtok skĺzla až na 17-mesačné minimum, keď sa jej kurz voči doláru ocitol na úrovni z januára minulého roka. Líra voči doláru oslabila o 0,5 % na 1,8707 za dolár, pričom tento mesiac si turecká mena odpísala už 4,2 percenta. Dôvod?

Americký dolár silnie po tom, čo sa trhom začali šíriť špekulácie, že americká centrálna banka zmierni svoju extrémne uvoľnenú menovú politiku, čo by posilnilo atraktivitu amerického dolára.

Výrazne zelený deň vo štvrtok prežíval menový pár EUR/USD, ktorý posilnil o 0,80 % na 1,3048 dolára.

2. Štvrtkový večer nám z Paríža privial správu o aprílovej situácii na francúzskom trhu práce. A veru nie je ničím potešujúca, keďže počet ľudí bez práce sa tu zvyšuje už 24. mesiac za sebou. V porovnaní s marcom počet nezamestnaných vzrástol o 40 tisíc na viac ako 3,26 milióna ľudí. Francúzsky štatistický úrad očakáva, že tamojšia miera nezamestnanosti sa k polovici roka bude nachádza na úrovni 10,6 %.

3. O negatívne údaje sa v eurozóne postaralo aj Španielsko. Tamojšia ekonomika sa v prvom kvartáli prepadla už siedmy krát za sebou. V porovnaní s kvartálom predtým sa hrubý domáci produkt krajiny znížil o 0,5 %. Ekonomický výkon Španielska bol ovplyvnený hlavne poklesom vládnych výdavkov. Výrazné úspory sa tak odrážajú aj na hospodárstve krajiny.

4. Taliansko vo štvrtok hodilo na trh 5-ročné a 10-ročné vládne dlhopisy, prostredníctvom ktorých si krajina vypožičala 5,75 miliardy eur. Dopyt po týchto dlhových papieroch bol pomerne robustný, no úroky zaznamenali nárast.

Pri 10-ročných dlhopisoch úrok dosiahol výšku 4,1 %. V podobnej aukcii na konci apríla výnosnosť 10-ročných bondov predstavovala 3,90 %, takže investori si zapýtali vyšší úrok. Pri 5-ročných dlhopisoch výnosnosť vzrástla z predošlých 2,8 % na 3 percentá.

5. Výrazné zlepšenie na strane spotrebiteľských výdavkov, ktoré tvoria až 70 % ekonomického výkonu USA spôsobilo, že najväčšia ekonomika sveta v prvom kvartáli rástla o 2,4 %. Aj keď prvotné odhady očakávali nárast o 2,5 percenta, finančný trh bol s výsledkom nadmieru spokojný.

Mierne sklamanie priniesol vývoj amerických žiadostí o dávku v nezamestnanosti, ktoré minulý týždeň vzrástli o 10 tisíc na 354 tisíc žiadostí.

Chceš dostávať súhrn dňa na e-mail? Prihlás sa!

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre