Na 0,1 %-ný pokles môže eurozóna zabudnúť. Bude to výrazne horšie!

Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) dnes zverejnila svoju prognózu  hospodárskeho rastu pre eurozónu a vyzvala Európsku centrálnu banku, aby spravila viac na podporu hospodárskeho rastu.

Organizácia upravila odhad ekonomického rastu smerom nadol, pričom aktuálne eurozóne predpovedá 0,6 % pokles v tomto roku. Ide o výrazne negatívnu revíziu oproti 0,1 %-nému poklesu, ktorý predpovedala ešte pred šiestimi mesiacmi. Ešte viac sa tak má prehĺbiť hospodárska priepasť medzi eurozónou na jednej strane a USA či Japonskom na strane druhej.

V nadväznosti na dlhotrvajúcu slabosť ekonomiky eurozóny by mohlo mať pokračovanie problémov výrazne negatívny vplyv a poškodiť svetovú ekonomiku.

Organizácia OECD, ktorá zahŕňa 34 vyspelých ekonomík sveta predpovedá priemerný rast hospodárstva svojich členov v tomto roku na úrovni 1,2 % a jeho zvýšenie v roku 2014 na 2,3 %. Ani nezamestnanosť na tom nebude ružovo, a stabilizovať by sa mala najskôr v roku 2014.

Vinníkom sú úspory. Prichádzajú ústupky

Na negatívny vývoj okrem iného vplývajú aj úsporné opatrenia vyžadované Európskou komisiou. A práve tu prišla aktuálne komisia s istými ústupkami.

Protesty proti úsporám v Španielsku

Viacerým krajinám umožní spomaliť tempo škrtov a tak znížiť obavy o ešte výraznejší prepad ich hospodárstva. Francúzsko, Španielsko, Slovinsko a Poľsko získali ďalšie dva roky navyše na zníženie deficitov verejných financií pod 3 % HDP. Holandsko a Portugalsko dostali navyše jeden rok.

Oproti opatreniam v Európe sme výraznejšie stimulačné opatrenia mohli aj v poslednej dobe vidieť v Japonsku a USA. Podľa prognóz by Japonsko v tomto roku malo vzrásť o 1,6 % a to predovšetkým práve vďaka silným stimulačným opatreniam.

OECD sa však obáva, aký bude hospodársky vývoj krajiny v roku 2014, kedy má dôjsť k postupnému zníženiu výdavkov. Ešte lepšie si majú viesť Spojené štáty americké, ktorých rast OECD predpovedá na 2 %.

Aj keď Čína nie je členom organizácie, OECD sa vyjadrila aj k rastu tejto krajiny a predpovedá pritom rast vo výške približne 8 % na tento ako aj budúci rok.

Photo:  MPD01605 

xtb
MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre