Euro skĺzlo na 6-týždňové dno. Tu sú dôvody!

Spoločná európska mena je v stredajšom obchodovaní zaťažená nepriaznivými hospodárskymi dátami z eurozóny. Menový pár EUR/USD bol stlačený na úroveň 1,284 dolára, čo je najmenej za posledných 6 týždňov.

Dôvod oslabenia meny je jasný – podľa aktuálnych údajov štatistického úradu Eurostat sa eurozóna nachádza v hospodárskej recesii. Ekonomický výkon menovej únie v uplynulom štvrťroku (v porovnaní s posledným kvartálom 2012) poklesol o 0,2 %.

Ekonomický prepad pokračoval aj v krízových krajinách ako Španielsko či Taliansko, aj keď miernejším tempom. Zrejme najlepšie aktuálnu situáciu okolo eura vystihol Stephen Gallo, hlavný menový stratég Bank of Montreal, ktorý podľa agentúry Bloomberg uvádza, že finančné riziká boli nahradené makroekonomickými.

Sklamaním sú aj dáta spoza Atlantiku

Chuť na riziko nepodnietili ani ekonomické dáta spoza Atlantiku. Priemyselná výroba v USA v apríli poklesla o 0,5 percenta, čo je najsilnejší pokles za posledných 8 mesiacov. Ekonómovia očakávali pokles o 0,2 %.

Radosťou nie je ani aktuálna hodnota predstihového indikátora Empire State Index, ktorý sa v máji prepadol do červených čísel. Jeho aktuálna hodnota poklesla z +1,43 bodu na mínus 3,05 bodu. Trh očakával nárast na 4 body.

xtb
DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre