5 noviniek, ktoré by ste si dnes nemali nechať ujsť!

1. Technologická spoločnosť Facebook vraj rokuje o kúpe navigačnej aplikácie Waze, za ktorú by mala údajne zaplatiť miliardu dolárov.

Start-up Waze, ktorý bol založený v Izraeli, má podľa aktuálnych údajov 40 až 50 miliónov. Facebook v súčasnosti nedrží žiadne mapové aplikácie a preto nie je jasné, prečo chce v tomto smere konkurovať spoločnostiam ako Google, Apple či Microsoft. Je ale možné, že najväčšiu sociálnu sieť zaujímajú dáta užívateľov služby, na základe ktorých môže perfektne zacieliť svoju mobilnú reklamu!

2. Výrazne oslabený japonský jen poslal domáce akcie na 5 ročné maximum. Menový pár USD/JPY vzrástol na viac ako 111 jenov, čo je štvorročné maximum.

Japonský index Nikkei 225 zo slabého jenu ťaží, pretože obsahuje množstvo akcií exportne orientovaných spoločností, pre ktoré je slabšia mena výhodou. Index Nikkei si v piatok pripísal zisk 3 percentá. 

3. Taliansko si prostredníctvom dnešnej aukcie štátnych pokladničných poukážok požičalo 7 miliárd eur, pričom plánom bolo získať 10 miliárd. Úroky ale poklesli na rekordné minimum, takže krajina sa refinancovala za výrazne výhodných podmienok.

Ako v piatok v Ríme avizoval taliansky štatistický úrad ISTAT, priemyselná produkcia Talianska v marci oproti februáru poklesla o 0,8 %. Trh pritom očakával iba 0,3 %-ný pokles produkcie. V medziročnom porovnaní sa priemyselná výroba Talianska znížila o 5,2 %

4. Ako dnes avizoval Štatistický úrad Slovenskej republiky,  stavebná produkcia sa v marci medziročne prepadla o 16,5 % na 277,6 mil. eur. V prvom kvartáli stavebná výroba dosiahla objem 724,1 milióna eur, čo je medziročné zníženie o 12 %.

Okrem toho dnes Štatistický úrad priniesol marcovú hodnotu indexu priemyselnej produkcie. Index v marci medziročne vzrástol o 1,6 %. V rámci celkovej priemyselnej produkcie sa darilo výrobe dopravných prostriedkov, textilu či elektrických zariadení. Naopak, výrazný pokles zaznamenala produkcia farmaceutických produktov.

5. Šéf americkej centrálnej banky Ben Bernanke dnes v Chicagu uviedol, že aj keď je tieňové bankovníctvo menšie než pred finančnou krízou, regulačné úrady a privátny sektor musia riešiť zostávajúce chyby.

Ako príklad poukazuje na repo obchody, prostredníctvom  ktorých sa banky krátkodobo refinancujú. Podľa šéfa FEDu je nutné zabezpečiť, aby sa odstránili potenciálne riziká z prípadného zrútenia veľkých dlžníkov.

Chceš dostávať súhrn dňa na e-mail? Prihlás sa!

 

Komentáre