5 noviniek, ktoré by ste si dnes nemali nechať ujsť!

1. Nová riaditeľka americkej spoločnosti Yahoo!, Marissa Mayer (na snímke) má v pláne útok na oblasť internetového vyhľadávania.

Objavili sa správy, že Yahoo chce rozpustiť svoju alianciu so spoločnosťou Microsoft a miesto toho uzavrieť partnerstvo s Google-om. Spravodajská agentúra Bloomberg avizovala, že Mayerová už získala slovný záväzok na spoluprácu so svojimi bývalým zamestnávateľom – Google.

2. Prvýkrát za 4 roky stojí jeden dolár až 100 jenov! Japonská mena sa prepadá na pozadí masívnych stimulov Bank of Japan, ktoré prijíma pod vedením nového šéfa Harukiho Kurodu. Centrálna banka Japonska má jasný cieľ, a to v horizonte dvoch rokov zvýšiť cenovú hladinu z nulovej deflačnej úrovne na 2 %.

3. Po robustných dátach amerického trhu práce sa spoločná európska mena dostala pod výrazný tlak. Menový pár tak bol stlačený pod úroveň 1,31 USD a k záveru obchodovania na newyorskej burze stráca jedno percento.

Ako dnes vo Washingtone avizovalo americké ministerstvo práce, počet žiadostí od dávku v nezamestnanosti minulý týždeň poklesol o 4 tisíc na 323 tis. čo je viac než sa očakávalo. Dovtedy bolo euro podporované Španielskom, ktoré sa dnes refinancovalo pri historicky nízkych úrokoch!

4. Ako dnes avizoval Štatistický úrad Slovenskej republiky, v marci celkový vývoz SR dosiahol hodnotu 5 238,3 mil. € pri medziročnom poklese o 4,3 %. Celkový dovoz tovaru sa znížil o 9,3 % na 4 711,2 mil. €.

Saldo zahraničného obchodu SR bolo aktívne v objeme 527,2 mil. € (o 252,2 mil. € viac ako v marci 2012). V 1. štvrťroku sa v medziročnom porovnaní zvýšil celkový vývoz tovaru o 2 % na 15 134,8 mil.€.

5. Prvýkrát za posledných sedem mesiacov bola hlavná refinančná sadzba v Južnej Kórei opäť znížená. Bank of Korea rozhodla, že ju zníži o 0,25 percentuálneho bodu na 2,5 %.

Dnes zasadala aj britská centrálna banka Bank of England, ktorá rozhodla, že podrží úrokové sadzby na nezmenenej úrovni. Aj keď niektorí očakávali, že Bank of England rozšíri objem svojich menových stimulov, nestalo sa. Objem nákupu dlhopisov zostáva na 375 miliárd libier.

Chceš dostávať súhrn dňa na e-mail? Prihlás sa!

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre