Chutia vám žaby? Ak nie, máte problém

Fráza „zjesť žabu“ si už v oblasti time-manažmentu našla svoje stále miesto. Aj keď sa dnes tento pojem spája najmä s motivačným rečníkom Brianom Tracym, ktorý už na tému time-manažmentu a motivácie spísal viacero úspešných kníh, jej pôvod nájdeme v slovách Marka Twaina:

Ak hneď ráno prehltnete živú žabu, ostávajúci deň môžete prežiť s pocitom uspokojenia, že je to pravdepodobne to najhoršie, čo sa vám za celý ten deň prihodí.

Otázka znie: Prečo práve zjesť žabu?

Žaba má v tomto ponímaní predstavovať niečo, čo človek robí nerád, niečo, čo si odkladá na inokedy (každý to pozná). Predstavte si, že je pondelok a do piatku máte vypísať nejaký nudný troj-stranový úradný formulár. Už len pohľad naň u vás vzbudzuje nechuť.

Zareagujete ako väčšina ľudí a odložíte formulár bokom. Veď je čas, poviete si. Presne tento formulár je pre vás v danom momente žabou, ktorá vám nechutí a neustále vám kváka niekde na polici. Prieči sa vám a vy sa jej vyhýbate.

Napriek tomu ju tak či tak budete musieť zjesť. Najlepšie, čo môžete z pohľadu time-manažmentu spraviť, je zjesť túto žabu hneď. Vymažete ju tým z mysle a môžete sa s ešte väčšou účinnosťou sústrediť na veci, ktoré robíte radi.

Výsledkom bude nárast vašej produktivity, ale iba vtedy, ak prestanete ako prvé robiť ľahšie úlohy (odpisovanie klientom na e-maily, diskusie na sociálnych sieťach atď.). Budete vidieť, že ak prelomíte zlozvyk odkladania si povinností, stihnete za deň výrazne viac.

V našom kníhkupectve Vám ponúkame Tracyho knihu “Pobozkajte žabu“.

 

 

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre