Philips: Predaj LED svietidiel prekvitá

Philips, najväčší výrobca osvetlenia na svete, vykázal za prvý kvartál 2013 až 38 %-ný nárast tržieb z predaja LED osvetlenia. LED žiarovky, ktoré sú drahšie, avšak majú dlhšiu životnosť a sú tiež energeticky úspornejšie, majú v súčasnosti už 23 % podiel predajov medzi žiarovkami v spoločnosti Philips.

Okrem svietidiel sa spoločnosť zameriava aj na elektronické spotrebiče a zdravotnícku techniku. Zisk za prvé tri mesiace roka 2013 predstavoval 162 miliónov eur. Zárobok tak mierne prekonal očakávania a predovšetkým je výbornou správou po výraznej strate v predchádzajúcom štvrťroku.

Spoločnosť prechádza už dlhšiu dobu reštrukturalizáciou, pričom sa okrem iného snaží o špecifickejšie zameranie na konkrétne oblasti výroby a na presadenie inovácii. S týmto cieľom uzatvorila len pred pár dňami partnerstvo so švédskou Medical Group Elekta a holandskou Cancer Institute pre vývoj nových MRI skenery, ktoré môžu byť použité v cielenej rádioterapii.

[wptabs type=”accordion” style=”wpui-light” mode=”horizontal”]

[wptabtitle] O spoločnosti Philips[/wptabtitle]

[wptabcontent]Philips je holandská spoločnosť so sídlom v Amsterdame, ktorá pôsobí v segmente spotrebnej elektroniky (televízory, holiace strojčeky, audio technika atď.), zdravotníckych zariadení (mamografické zariadenia, EKG, CT prístroje..) či osvetlenia.

Primárne akcie spoločnosti sú registrované na burze v Amsterdame (Amsterdam Stock Exchange) a sú súčasťou holandského akciového indexu AEX. Spoločnosť, ktorá bola založená v roku 1891, má po celom svete viac ako 120 výrobných závodoch.

[/wptabcontent]

[wptabtitle] Ročný graf vývoja akcií[/wptabtitle]

[wptabcontent]

[/wptabcontent]

[/wptabs]

Pri pohľade na jednotlivé segmenty vidieť, že tržby za predaj spotrebičov vzrástli oproti predchádzajúcemu roku o 10 %, avšak iné časti stagnovali.

Pri geografickom pohľade vidieť len vlažný vývoj v USA a Európe. Čína síce rastie, avšak tempo je pomalšie ako v minulosti. Napriek nie ideálnym podmienkam však spoločnosť aj naďalej verí, že ciele na tento rok ako celok sa mu splaniť podarí.

Akcie spoločnosti Philips počas pondelkového obchodovania poklesli až o približne 5 %. Trend prudkého poklesu trvá už niekoľko dní.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre