Ako sa má slovenský, taliansky, španielsky či francúzsky priemysel?!

Trápenie španielskeho priemyslu pokračovalo aj v mesiaci február, keď medzimesačne poklesol o 6,5 percenta. Výsledok je sklamaním, nakoľko ekonómovia počítali s poklesom „len“ o 4,9 %. Pripomeňme, že posledný nárast výroby bol zaznamenaný až pred dvomi rokmi.

Dôvodom na radosť nemá ani priemysel v Taliansku, ktorý vo februári medzimesačne poklesol o 0,8 %. Podobne ako v Španielsku, aj v Taliansku bol pokles väčší než sa pôvodne očakávalo. Potešil však medziročný pohľad, keď priemysel klesol o 3,8 %. Ekonómovia počítali s medziročným znížením o 4 percentá.

Kým španielska a talianska priemyselná produkcia vo februári spravila krok vzad, vo Francúzsku sa nečakane vybrala nahor. Ako v stredu uviedol štatistický úrad v Paríži, po slabom štarte roka priemysel medzimesačne vzrástol o 0,7 %, pričom ekonómovia počítali len s nárastom o 0,2 %. Napriek tomu nepotešil medziročný náhľad, keď priemysel vo februári 2013 oproti februáru 2012 poklesol o 2,5 %.

Potešenie priniesol aj slovenský priemysel, ktorý vo februári medzimesačne vzrástol o 1,1 %. Zvýšenie celkovej produkcie priemyslu najviac ovplyvnil rast vo výrobe dopravných prostriedkov o 8,3 %, výrobe elektrických zariadení o 30,2 %, výrobe textilu, odevov, kože a kožených výrobkov o 17,4 %.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre