Akcie gréckych bánk padli o 30 %. Pozrite si dôvod!

Akcie niekoľkých gréckych bánk sa dnes ráno prudko prepadli. Stojí za tým informácia, že plány o zlúčení dvoch veľkých bánk boli zrazu odvolané. Túto správu uviedol v nedeľu jeden zo zdrojov z ministerstva financií.

Dôvodom, prečo by k plánovanej fúzii nakoniec nemalo dôjsť je obava, že novovzniknutý subjekt môže byť až príliš veľký a taktiež môže mať dominantné postavenie na trhu.

Napriek pochybnostiam o pokračovaní plánovanej fúzie by plány na rekapitalizáciu štyroch bánk mali aj ďalej pokračovať. Práve rekapitalizácia bánk je podmienkou, aby Grécko dostalo ďalšiu časť financií zo záchranného balíka od Európskej únie a Medzinárodného menového fondu.

Veritelia majú v najbližšej dobe rozhodnúť, či Grécko dostane ďalších 2,8 miliardy €. Grécky minister financií Yannis Stournara dúfa, že ďalšia časť balíka bude odsúhlasená a k dohode dôjde už v priebehu niekoľkých dní.

Vyjadrenie centrálnej banky

Na zverejnené informácie už reagovala aj Grécka centrálna banka. Tá vo svojom vyhlásení uviedla, že rekapitalizácia štyroch systémových bánk, ktorými sú National Bank, Alpha, Eurobank a Piraeus prebieha normálne a v každom prípade bude ukončená podľa plánu ešte v apríli.

Dve zo spomínaných bánk National Bank a Eurobank sú pritom už niekoľko mesiacov v procese prípravy fúzie. Medzinárodným veriteľom sa ale nepozdáva, že nová banka, ktorá by ich fúziou vznikla, by dosahovala až 40 %-ný podiel na trhu a navyše by bola problematickejšia jej rekapitalizácia.

V reakcií na zverejnené informácie padli akcie National Bank of Greece a Eurobank až o 30 % a akcie ďalších dvoch bánk Alpha a Piraeus o 20 %.

Ako vidieť z priloženého grafu vývoja akcií banky National Bank of Greece, k záveru obchodovania si akcie zmazali časť strát. Obchodovanie nakoniec zakončili so stratou viac ako 10 %.

Denný vývoj akcií National Bank of Greece
MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre