Americká burza prekonala predkrízový rekord!

Americká burza si dopriala menší veľkonočný darček, keď širší akciový index S&P 500 uzavrel štvrtkové obchodovanie na novom historickom maxime 1569,19 bodov. Oproti predchádzajúcemu dňu ide o nárast o,41 %.

Doterajšie maximum pochádzalo ešte z 9. októbra 2007, kedy index dosiahol úroveň 1565,15 bodov. Novým rekordom tak ukončil veľmi úspešný štvrťrok, za ktorý sa jeho hodnota navýšila o 10 %.

K rastu sa pridali aj ďalšie americké indexy. Dow Jones vzrástol 0,36 % na 14578,54 bodov, Nasdaq Composite index stúpol o 0,34 % na úroveň 3267,52 bodov.

Index S&P sa pohyboval v blízkosti maxima už niekoľko týždňov a to aj napriek stagnujúcej výkonnosti americkej ekonomiky. Prelomenie rekordu sa však očakávalo a otvoril sa priestor pre ďalší rast.

Niektorí ekonómovia však uvádzajú, že situácia nie je vôbec natoľko stabilná a nevedia, ako dlho sa na vysokých úrovniach udržíme. Časom tak opäť môžeme vidieť korekciu smerom nadol.

[wptabs type=”accordion” style=”wpui-light” mode=”horizontal”]

[wptabtitle]Čo je index S&P 500?[/wptabtitle]

[wptabcontent]

S&P 500, alebo tiež Standard & Poor’s 500 je americký akciový index, ktorý je založený na trhovej kapitalizácii 500 verejne obchodovateľných, popredných spoločností. Ide o jeden z najčastejšie sledovaných indikátorov, nakoľko ho mnohí považujú za najlepšiu reprezentatívnu vzorku trhu.

Váhy indexu sú určované na základe trhovej kapitalizácie spoločností v indexe (cena akcie x počet akcií na trhu). To znamená, že akcie spoločností s vyššou trhovou hodnotou majú na hodnotu celkového indexu väčší vplyv než akcie s menšou trhovou kapitalizáciou.

[/wptabcontent]

[/wptabs]

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre