5 vecí, o ktorých by ste dnes mali vedieť!

1. Dnes, tri týždne po parlamentných voľbách, v Ríme pokračovali rokovania o utvorení talianskej vlády. Šéf talianskej pravicovej strany PdL, Silvio Berlusconi vyjadril záujem o zostavenie koalície so stredo-ľavicovou stranou PD, ktorú vedie Pier Luigi Bersani.

„Sme pripravení“, uviedol dnes Berlusconi po stretnutí s talianskym prezidentom Giorgiom Napolitanom. Napolitano dnes nič nepodpísal. Konečné rozhodnutie sa očakáva zajtra.

2. Európska centrálna banka (ECB) dnes avizovala, že s mimoriadnymi úvermi môžu cyperské banky počítať len do pondelka. S ďalšími núdzovými úvermi, ktoré na základe schválenia ECB poskytuje cyperská centrálna banka, môže tamojší bankový sektor počítať v prípade, že do platnosti vstúpi záchranný program medzinárodných veriteľov. Ako ale vieme, ostrovná krajina sa pomoci z Bruselu otočila chrbtom.

Cyprus dnes diskutoval o záchrannom pláne „B”, v rámci ktorého sa hovorí o vytvorení tzv. fondu solidarity. Právne podklady boli už dnes večer predložené cyperskému parlamentu na schválenie. Nikózia očakáva, že schválením plánu fond nahromadí celkom 5,8 mld. €.

3. Zdá sa, že trh práce najväčšej ekonomiky sveta – USA sa pomaly ale isto zotavuje. Kým ekonómovia očakávali, že minulotýždňový počet žiadostí o dávku v nezamestnanosti vzrastie na 342 tisíc, skutočnosťou bol ich mierny nárast len o 2 000 na 336 tisíc žiadostí. V priebehu minulého týždňa tak v USA o dávky v nezamestnanosti požiadalo 2000 osôb. Štvortýždňový priemer prestavuje pokles o 7 500 žiadostí.

Seat Leon (sxc.hu)

4. Španielska automobilka Seat, ktorá je dcérskou spoločnosťou nemeckého Volkswagenu, sa aj naďalej potápa v červených číslach. Aj keď v minulom roku dokázala medziročne zlepšiť svoje výsledky,automobilka vykázala stratu 30 miliónov €.V porovnaní s rokom 2011 ide až o polovicu menšiu stratu! Automobilka, ktorej prítomnosť cítiť na trhoch 77 krajín, predala celkom 321 tisíc vozidiel, čo je medziročný pokles o 8,3 %.

5. Aj napriek krízovým časom sa svetu luxusu naďalej darí. Plne to potvrdzujú minuloročné výsledky francúzskeho módneho domu Hermès, ktorý je známy svojimi hodvábnymi šatkami a koženým tovarom. Ako dnes táto spoločnosť avizovala, jej minuloročný prevádzkový zisk vzrástol o 26 % na 1,1 mld. €. Čistý zisk spoločnosti dosiahol 740 mil. €.

Chceš dostávať súhrn dňa na e-mail? Prihlás sa!

 Foto: Alessio85

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre