Budúci Hitler bude demagóg

Klamlivé a pôsobivé rečnícke vystupovanie, ktoré sa využíva na strhnutie ľudí a útočí najmä na emócie. Presne tým sa vyznačuje dobrý demagóg, človek, ktorý ľudí kŕmi nereálnymi sľubmi a vyvoláva u nich strach.

Je dosť možné, že budúci Hitler bude demagóg, tvrdí vo svojej knihe Riziko je nová jistota kontroverzný rečník Randy Gage, ktorý tým naráža na súčasné problémy svetovej ekonomiky. Možno sa pýtate, ako to súvisí, ale je to úplne jednoduché.

Množstvo ľudí je dnes doslova znechutených tým, ako sa vyvíja hospodárstvo ich krajiny, kto ich krajinu vedie a aký životný štandard im prischol. Jednoducho povedané, práve oni sú dobrá korisť (a to spolovice ochromená) pre demagóga, ktorý má už dobre premyslené, ako ovládne ich vedomie.

Syr zadarmo nájdete iba v pasci na myši

Práve teraz, keď sa všade šetrí, prepúšťa sa a zvyšujú sa dane, je pre nekompromisných demagógov tá správna chvíľa. Práve preto by sme si mali dávať obzvlášť pozor na to, aby sme nepodľahli klamlivým sľubom, pretože si ani nevšimneme, že dláždime cestu novému Hitlerovi – demagógovi.

Stačí sa len pozrieť okolo seba. Európa je živým príkladom toho, ako ľudia zotročení krízou volia politické strany, ktoré im sľubujú syr zadarmo (zapamätajte si: syr zadarmo nájdete iba v pasci na myši).

Či už vás nový demagóg nakŕmi veľkými platmi, vyriešením eurokrízy na lusknutie prsta alebo superhospodárskym rastom, ktorý prinesie tisícky pracovných miest, bude tlačiť na vaše emócie podlomené recesiou. A k tomu, aby dosiahol moc, má množstvo nástrojov: Stačí mu prekrútiť pár štatistík, zaútočiť na pár ľudí a pred nosom vám zamávať voňavou odmenou (a možno už dávno máva).

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre