Tak veľa pracovných miest v Austrálii nepribudlo od roku 2000

Austrálsky trh práce sa teší prudkému zvýšeniu nových miest. Ako ukazujú údaje za február, v tomto mesiaci pribudlo až 71 500 pracovných miest, čo je najväčší nárast za viac ako 10 rokov.

Pri pozíciách na trvalý úväzok nárast predstavoval 17 800 miest a pri čiastočnom úväzku až 53 700 miest. Celková miera nezamestnanosti zostala na nezmenenej úrovni 5,4 %. Nemožno pochybovať o tom, že takémuto číslu by závideli mnohé európske krajiny.

Pre analytikov bol preto vysoký prírastok nových miest veľkým prekvapením. Očakávania totiž hovorili len o prírastku 9 000 nových pracovných miestach. „Je to veľkolepý rast zamestnanosti“ komentoval údaje Brian Redican, senior ekonóm z najväčšej investičnej banky Austrálie – Macquarie.

Nízke sadzby sa začínajú odrážať na ekonomike
Austrálsky dolár

K podpore ekonomiky napomáha aj Austrálska centrálna banka, ktorá drží uvoľnenú menovú politiku od konca roka 2011. Snaží sa tým podporiť rast vo viacerých sektoroch ekonomiky a tým naštartovať udržateľný rast.

K poslednému zníženiu sadzieb na 3 % došlo v decembri 2012. Analytici uvádzajú, že zníženie sadzieb začína mať pozitívny vplyv na ekonomiku. Zlepšenie je vidieť navyše aj na trhu s bývaním.

Zdá sa, že problémom môže byť austrálsky dolár. Po tom, ako mnohí obchodníci prestávajú veriť v možnosť ďalšieho znižovania sadzieb,  austrálsky dolár vyskočil nahor o viac ako pol percenta na 1,039 amerických dolárov.

A čo austrálske akcie? Marc Fleming, dlhoročný investor na austrálskom a ázijskom akciovom trhu, zostáva pri pohľade na austrálske akcie a ekonomiku optimistický. Pri svojich pozitívnych očakávaniach vychádza z nízkeho verejného dlhu Austrálie a jedného z najlepších dôchodkových systémov na svete!

Komentáre