Talianski euroskeptici vyvolali chaos. Každý hľadá bezpečie!

Aktualizované:Radosť z víťazstva stredoľavej demokracie pod vedením Pierluigiho Bersaniho trvala len krátko. Taliansku hrozí politický pat, keďže nádejný kandidát finančných trhov Bersani získal podporu len v dolnej komore parlamentu.

Nová vláda musí mať podporu v oboch komorách, čomu bránia euroskeptici Silvio Berlusconi a Beppe Grillo.

V senáte sa kontroverznému Berlusconimu, ktorý v kampani sľúbil daňové úľavy, podarilo získať najviac hlasov. Bersani preto v senáte potrebuje partnera, takže nová stabilná vláda sa stáva nepravdepobodnou!

Snemovňa reprezentantov: Ide o väčšiu z dvoch komôr. Skladá sa zo 630 poslancov. Voliť môžu občania, ktorí dosiahli minimálne 18 rokov. Hlasy sa počítajú na celoštátnej úrovni.
Senát:  je zložený z 315 senátorov, ktorí sú volení na regionálnom základe. Hlasujú občania, ktorí dosiahli minimálne 25 rokov.

Práve teraz, keď vysokozadlžené Taliansko potrebuje pevnú politickú ruku a rozumné riešenia, krajine hrozí neovládateľnosť! Dnes ráno sme mohli vidieť výrazné zhoršenie na dlhopisových trhoch na juhu Európy. Masívne sa prepadla cena talianskych, španielskych či portugalských bondov, pričom investori si za dnešného favorita zvolili bezpečné nemecké dlhopisy.

Európske akcie sú ponorené v červenom, nakoľko predstava, že krajina nebude pokračovať v potrebných reformách, vyvoláva veľké sklamanie. Hlavný nemecký akciový index DAX 30 stráca 1,86 %, španielsky benchmark IBEX 35 tratí už viac ako tri percentá. O chuti k rizikovým aktívam dnes nemožno hovoriť, investori sa obzerajú po bezpečných prístavoch!

____________________________________________________________________

14:19 – Experti tvrdia, že nové parlamentné voľby sú viac než pravdepodobné. Na programe by mali byť do niekoľkých mesiacov.

13:36 – Európska komisia verí, že v Taliansku dôjde k utvoreniu väčšinovej vlády. Ako uviedol hovorca, Komisia bude aj naďalej podporovať Taliansko a Talianov. Zároveň má plnú dôveru v demokratickú vládu.

13:16 – Jeden z najpravdepodonejších scenárov tohto politického chaosu budú nové voľby. Tých sa finančné trhy obávajú, nakoľko predstavujú veľké riziko, že sa na premiérsky post vráti Berlusconi.

13:05 – Prekvapivý úspech v talianskych voľbách dosiahol bývalý komik Beppe Grillo a jeho populistické Hnutie piatich hviezd. V senáte sa im podarilo získať 24 % hlasov, v snemovni reprezentantov 25,5 %.

12:56 – Expremiér Berlusconi je až neobvykle krotký. Po zamotanej situácii láka na spoluprácu svojho súpera Bersaniho. Bersanimu, ktorý zvíťazil v dolnej komore parlamentu, spojenie s doterajším premiérom Mariom Montim (skončil štvrtý) nestačí. Nedosiahli by totiž potrebnú väčšina 158 miest!

12:49 – Neistota ohľadom talianskej vlády zarmútila aj komoditných investorov. Lacnie ropa, meď či hliník.

12:41 – Berlusconi už v predvolebnej kampani naznačil, čo od neho môže Európa očakávať. Doslova “flirtoval” o výstupe Talianska z eurozóny, nevonia mu politika Berlína a daňovým neplatičom chce udeliť amnestiu. Samozrejme, reformy, ktoré nastolil technokrat Monti, by zmietol zo stola.

12:32 – Nemecký minister zahraničných vecí, Guido Westerwelle tvrdí, že vytvorenie životaschopnej talianskej vlády je v záujme celej Európy. “Pokiaľ sa to dotýka dlhovej krízy, všetci sme na jednej lodi”, tvrdí minister.

12:25 – Rakúsko vyjadrilo svoje obavy o spoločnú európsku menu. Ako uviedol kancelár Werner Faymann, euro nemôže byť stabilné, ak nie je jasné, aká vláda bude v tej-ktorej krajine eurozóny nastolená!

12:17 – Taliansko si dnes požičalo 8,75 mld. eur, čo je v súlade s plánom. Investori si napriek politickej nestabilite zapýtali vyššie úroky než v aukcii predtým. Taktiež bolo cítiť mierne oslabenie dopytu.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre