Pozrite sa, na čom dnes “fičí” milánska burza!

Akciová burza v Miláne si dnes pridáva značné zisky, za čo môže dnešná vydarená aukcia talianskych vládnych dlhopisov. K 16:00 sa hlavný akciový index MIB nachádza o 3 percentá vyššie, pričom najviac sa zelenajú bankové akcie.

Akcie banky Unicredit získavajú viac ako 7 %, papiere Intesa Sanpaolo (matka našej VÚB)  sa zhodnocujú o takmer 6 %.

Taliani si dnes na dlhopisovom trhu dokázala požičať 4,068 miliardy €, pričom cieľom bolo získať finančné prostriedky v objeme od 2,5 mld. € až 4,25 mld. €. Výnos pri 2-ročných dlhopisoch, prostredníctvom ktorých krajina do štátnej kasy získala 2,8 mld. €, vzrástol na 1,68 %, pričom v podobnej aukcii v januári bol na úrovni 1,43 %.

Pozitívny trend zaznamenal sekundárny dlhopisový trh, kde výnosnosť 10-ročných talianskych dlhopisov poklesla z piatkových 4,45 % na 4,18 % (cena dlhopisu rastie a výnosnosť klesá, čo je pre Taliansko pozitívny trend).

Ideálny premiér?!

V Taliansku sa aktuálne konajú parlamentné voľby, v ktorých má podľa odhadov veľkú šancu uspieť kandidát sociálnej demokracie, Pierluigi Bersani.

Aj keď Bersaniho makléri považujú za ideálneho kandidáta, pozorovatelia trhu varujú pred prehnanými očakávania novej vlády, ktorá zrejme neprinesie žiadny výrazný reformný prielom.

Ako tvrdia obchodníci, trhy sú pokojné, keďže väčšie šance na premiérske kreslo má Bersani než kontroverzný Silvio Berlusconiho, ktorý v Európe stratil dôveru.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre