5 noviniek stredy, ktoré potrebujete vedieť!

1. Zlato pokračuje vo svojej ceste zlacňovania, keď jeho hodnota poklesla pod úroveň 1600 dolárov za trójsku uncu, čo predstavuje polročné minimum. Obchodníci hovoria, že zlato sa dostalo do tzv. kríža smrti, keď jeho 50-dňový kĺzavý priemer poklesol pod 200-dňový. Znamená to, že trh počíta s ďalším poklesom.

2. Zisk americkej spoločnosti Dell v 4. kvartáli poklesol o mohutných 31 %. Spoločnosť tak dosiahla zisk na akciu na úrovni 0,40 $, čo je tesne pred odhadom analytikov na úrovni 0,39 $. Lepšie sa darilo spoločnosti Herbalife, ktorá zarobila viac než očakával trh.

3. Poďme sa pozrieť na vyhlásené ekonomické dáta: Priemyselné objednávky Talianska v decembri oproti novembru poklesli o 1,8 %. Medziročne išlo o 15,3 %-ný pokles.

Japonské vývozy v januári medziročne rástli o 6,4 %. Dovoz Japonska sa navýšil o 7,3 %, čím sa deficit obchodnej bilancie Japonska navýšil na 1,63 bilióna jenov.

Žiadosti o dávku v nezamestnanosti vo Veľkej Británii v januári poklesli o 12 500, pričom sa počítali s poklesom len o 5500. Dodáme, že ide o pozitívny vývoj.

Stavebné povolenia v USA si v januári pripísali prekvapivo silný rast, keď prekonali očakávania analytikov. Ide o jeden z najdôležitejších ukazovateľov, ktorý odzrkadľuje situáciu na americkom realitnom trhu.

4. Veľká časť európskych búrz v stredu uzavrela v červenom. Môže za to správa z neskorého poludnia, podľa ktorej americké komoditné fondy kvôli ťažkostiam rušia svoje pozície. Ako uviedol jeden z analytikov, kapitálové trhy sú od finančnej krízy na takéto správy extrémne citlivé.

5. V stredajšom obchodovaní sa pod tlak dostali akcie Apple, za čo môže správa, že najväčší producent tejto spoločnosti – Foxconn výrazne okresal produkciu zariadenia iPhone 5, keď pozastavil nábor pracovníkov do svojich tovární v Číne. V poslednom kvartáli 2012 spoločnosť Apple predala 47,8 mil. smartfónov, čo je menej než sa očakávalo. Akcie Apple si v stredu odpísali 2,42 %.

Chceš dostávať súhrn dňa na e-mail? Prihlás sa!

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre