5 noviniek, o ktorých by ste dnes mali vedieť

1. V USA sme dnes mohli vidieť vyhlásenie viacerých ekonomických dát. Poďme sa na ne spoločne pozrieť:

Spotrebiteľská klíma, meraná indexom Univerzity Michigan, sa vo februári výrazne zlepšila. Indikátor vzrástol z predošlých 73,8 bodov na 76,8 b.. Výsledok tak pokoril očakávania ekonómov, ktorí počítali s hodnotou 74,8 bodov.

Pozitívne sa vyvíjal aj Empire State index, ktorý dosiahol najvyššiu hodnotu od mája 2012. Vo februári tak vzrástol na hodnotu plus 10,4 b., pričom v januári bol na hodnote mínus 7,78 b..

Trhy však nepotešil januárový vývoj priemyselnej produkcie, ktorá v porovnaní s decembrom poklesla o 0,1 %. Ekonómovia počítali s nárastom o 0,2 %.

2.Cena zlata v piatok popoludní poklesla pod úroveň 1600 dolárov/uncu, čím sa dostala na najnižšiu hodnotu za posledných 6 mesiacov. Obchodníci tento vývoj spájajú s posilnením dolára. Taktiež mnohí veľkoinvestori, ako napr. George Soros v posledných týždňoch zredukovali svoje “zlaté” pozície.

Pokles priemyselnej produkcie USA a nepriaznivé dáta z Európy tlačia okrem zlata aj cenu ropy. Ropa WTI sa nachádza na úrovni 95 dolárov, čo je v porovnaní s predošlým dňom strata takmer 2 percentá.

3.Brazílska mena – real vzrástla oproti americkému doláru na 9-mesačné maximum. Brazílsky real tak posilnil o 0,4 % na 1,9616 dolárov, pričom dôvodom sú masívne intervencie centrálnej banky.

4.Silné euro a výrazná japonská menová politika vyvolali obavy o menovú vojnu, ktorá sa tak stane jednou z hlavných tém na víkendovom summite krajín G20 v Moskve. Menová vojna bola preberaná aj na stretnutí krajín G7, ktoré sa konalo pred pár dňami a na ktorom sa ministri financií a centrálni bankári zaviazali, že budú udržiavať stabilné menové kurzy. Zámerné devalvovanie meny zlacňuje vývoz, čo znevýhodňuje ostatné krajiny.

5.Chorľavé cyperské banky vraj budú potrebovať menej kapitálu než sa doteraz hovorilo. Ako píše aktuálne vydanie nemeckých novín Frankfurter Allgemeine Zeitung, cyperské banky vraj budú potrebovať od 5,9 do 8,8 miliárd eur. Doteraz sa hovorilo o potrebe až 10 miliárd eur.

Komentáre