5 noviniek štvrtka, ktoré by vám nemali ujsť!

1. Ekonomika eurozóny sa v závere minulého roka prepadla tak silno ako nikdy predtým. Ako dnes informoval Eurostat, v 4. štvrťroku 2012 sa hrubý domáci produkt menovej únie medzikvartálne znížil o 0,6 %. Za celý rok 2012 ekonomika eurozóny poklesla o 0,5 %.

2.Investičná spoločnosť 3G Capital, ktorá patrí hviezdnemu investorovi Warrenovi Buffettovi, kupuje známeho producenta kečupov Heinz. 3G Capital za túto spoločnosť zaplatí 23 miliárd dolárov. V roku 2010 si firma 3G Capital do svojho portfólia pridala aj známy Burger King.

3.Ako dnes avizovalo americké ministerstvo práce, počet žiadostí o dávku v nezamestnanosti v USA sa minulý týždeň znížil o 27 tisíc na 344 tisíc, čo je viac než očakávali analytici. Ekonómovia očakávali pokles na 360 tisíc. Číslo z predošlého týždňa bolo jemne revidované nahor, z 366 na 368 tisíc.

4.Spoločnosť Pepsi avizovala, že jej zisk v štvrtom kvartáli vzrástol o jednu pätinu na 1,7 miliardy dolárov. Obrat stagnoval na hodnote 20 mld. dolárov, čo je rovnaká úroveň ako pred rokom. Zhoršenú spotrebiteľskú klímu v Európe vykompenzoval silnejší dopyt v krajinách Východnej Európy.

5.Štatistický úrad SR dnes publikoval rýchly odhad hrubého domáceho produktu a zamestnanosti za 4. štvrťrok 2012. V porovnaní so 4. kvartálom 2011 sa HDP Slovenska v stálych cenách navýšil o 0,7 %. Nepriaznivou správou je vývoj zamestnanosti, ktorá v sledovanom období poklesla o 0,6 %.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre