Mohutný pokles zisku. Nissan verí na jen!

Japonská automobilka Nissan oznámila, že v treťom štvrťroku ju zasiahol veľký pokles zisku. Obviňuje za to slabý dopyt v Európe, Číne a tiež v Spojených štátoch.

Čistý zisk automobilky klesol za obdobie október až december na 54,1 miliárd jenov a prepadol sa tak oproti predchádzajúcemu roku o 35 %.

Sklamal aj najväčší trh

Tržby klesli o 5,3 % na 2,2 bilióna jenov, pričom predaje v Číne, ktorá je pre automobilku najväčším trhom, sa prepadli o 31,3%. Napriek tomu Nissan udržuje prognózu zisku pre celý rok na úrovni 340 miliárd jenov.

Predaje Nissanu v Číne boli zrazené územným sporom medzi Japonskom a Čínou, ktorý zasiahol predaje viacerých japonských výrobkov. Medzitým pokles európskej ekonomiky spôsobuje, že všetky automobilky aj tu trpia slabnúcimi predajmi. „Výkony Nissanu v treťom štvrťroku nesplnili naše očakávania,“ uviedol generálny riaditeľ Carlos Ghosn.

„Bolo to spôsobené predovšetkým v dôsledku ťažkých prevádzkových podmienok pre celý automobilový priemysel v Európe, v Číne pre japonské automobilky a v Spojených štátoch pre Nissan.“

Spoločnosť však verí, že oslabenie jenu voči ostatným menám pomôže japonskému vývozcu. Jen si od októbra voči americkému doláru odpísal približne 20 % svojej hodnoty, čo môže prispieť k lepšiemu presadeniu sa na americkom trhu.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre