Ratingovky sa mýlia stále. Tu sú príklady!

Vo svete ratingových agentúr je v súčasnosti stredobodom pozornosti ratingovka Standard & Poor’s, ktorá má na krku žalobu amerického ministerstva spravodlivosti.

Dôvodom obvinení má byť pochybné ohodnocovanie amerických hypotekárnych cenných papierov. Kým agentúra na ne bezhlavo pár týždňov pred krachom amerického realitného trhu lepila tri AAA-čka, v skutočnosti sa za nimi skrývali toxické hypotekárne úvery.

Libra CDO Ltd., Norma CDO I Ltd., Sagittarius CDO I Ltd. a azda najznámejší toxický produkt Delfín CDO 2007-1. Toto všetko sú tzv. kolaterizované cenné papiere, ktoré boli ohodnotené peknými známkami, a ktoré odštartovali finančnú krízu.  Ako si ukážeme nižšie, zásahov vedľa majú ratingovky na účte viacero!

Začnime prípadom Enronu, ktorý sme vám nedávno priblížili v článku “podvod tisícročia“. Možno ste nevedeli, že táto spoločnosť, ktorá vo veľkom falšovala výkazy a v skutočnosti sa topila v miliardových dlhoch, bola ratingovými agentúra krátko pred oznámením platobnej neschopnosti klasifikovaná na investičný stupeň.

Podobný prípad sa udial aj pri firme Worldcom. Aj keď spoločnosti Enron a Worldcom podvádzali, investori očakávajú, že agentúry budú schopné takéto machinácie odhaliť.

Krátko pred bankrotom bola spoločnosť Enron klasifikovaná na investičný stupeň.

Poďme ďalej – zrejme si ešte všetci pamäte šok, keď agentúra S&P v auguste 2011 znížila rating Spojeným štátom. Aj keď je pravda, že USA v tom čase preukázali politickú nestabilitu pri riešení otázky dlhového stropu, ratingovka zakopla o výpočty. Nadmerná zadĺženosť, ktorú agentúra v rámci zdôvodnení vyčítala, bola chybne ohodnotená o 2000 miliárd USA! Agentúra chybu odstránila, avšak dôveryhodnosť USA to nevrátilo.

Veľký zásah vedľa nájdeme aj v Číne, kde sa pre zmenu zakopla tamojšia ratingovka Dagong. Tá pred dvomi rokmi ohodnotila Čínu známkou len AA+ (plne prosperujúca ekonomika, nehovoriac v roku 2011), pričom ministerstvu železníc pridelila elitné AAA-čka. Agentúra bola v tom čase zrejme „opitá“, keďže ministerstvo železníc je zaťažené miliardovými dlhmi!

Na záver si pripomeňme technickú chybu v systémoch agentúry Standard & Poor’s, ktorá v novembri 2011 spôsobila poplach na finančných trhoch. Systém po nesprávnom vyhodnotení dát vyslal falošnú správu o znížení elitného ratingu Francúzska. Dlhopisy Francúzska v reakcii na túto správu výrazne stratili na cene. Nečudo, že francúzske ministerstvo financií v tej dobe doslova “penilo”.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

tak či onak bol ten franczusky rating o nejaku dobu pod polbou. Mozno ten stroj predpovedal buducnost :-P

alebo v tom maju bordel. Ak niekomu ujde pri vypočtoch dlhu 10 – 20 milionov tak to pochopim..ale 2000 miliard tak to museli byt vsetci do rana na diskoteke  – je to Big monopol tie ratingovky

S tým Francuzskom to bolo veru…a ze vo svojom prehlaseni nepodali ani zmienku o lutosti :D

tak či onak bol ten franczusky rating o nejaku dobu pod polbou. Mozno ten stroj predpovedal buducnost :-P